Orient mitjà es consolida com el primer mercat d’armes espanyoles

Orient mitjà es consolida com el primer mercat d’armes espanyoles

Aquesta regió, una de les de major violència política i violació dels drets humans del món, rep el 24,4% de les exportacions espanyoles d’armes

Espanya va exportar material de defensa per valor d’1.379 milions d’euros durant el primer semestre de 2014

Barcelona, 17 de març de 2015 – Orient Mitjà s’ha consolidat com l’àrea geogràfica preferent de les exportacions espanyoles d’armament. Aquesta regió, que registra una elevada violència política i és una de les zones del món on es produeixen majors violacions dels drets humans, va rebre el 24,4% de les exportacions d’armament que es van realitzar a Espanya en el primer semestre de 2014 (336 milions d’euros).

Segons l’informe Exportacions espanyoles de material de defensa, d’un altre material i de productes i tecnologies de doble ús en el primer semestre de 2014, que ha fet públic el Ministeri de Defensa, països com Aràbia Saudita, Oman, Egipte, Líbia, Israel o Tunísia, tots ells destinacions controvertides, van comprar armament a empreses espanyoles entre gener i juny de l’any passat.

Aquesta informació reflecteix l’alta permisibilidad del Govern espanyol en l’aplicació dels criteris d’exportació d’armament, i posa de manifest l’absència d’una política preventiva de conflictes i de violacions de drets humans en el control de les exportacions d’armament. Així mateix, l’exportació d’armes a països en situació de tensió o conflicte armat pot contribuir a alimentar en intensitat i perdurabilidad els enfrontaments.

En total, Espanya va exportar material de defensa per valor d’1.379 milions d’euros durant el primer semestre de 2014. No obstant això, l’informe de Defensa no assenyala ni el tipus concret d’armament que s’exporta, ni els contractes amb governs estrangers que signa aquest ministeri ni les importacions d’armes convencionals que realitza l’exèrcit espanyol.

ANÀLISI DE L’INFORME SEMESTRAL D’EXPORTACIONS ESPANYOLES DE MATERIAL DE DEFENSA I DE DOBLE ÚS.Exportacions d’armes corresponent al primer semestre del 2014

Un terç de les armes espanyoles troben acomodament en països en conflicte armat o tensió política, principalment a Orient Mitjà.

El Govern espanyol acaba de fer públic l’Informe sobre “Exportacions espanyoles de Material de Defensa, d’Un altre Material i de Productes i Tecnologies de doble Ús” del primer semestre de 2014, amb el valor de les exportacions de material de defensa durant els primers sis mesos: 1.379 milions d’euros.

Espanya segueix realitzant un elevat percentatge de les seves exportacions d’armament a destinacions controvertides, superant els 437 milions d’euros de material de defensa. Alguns dels països en situació de conflicte i tensió que van rebre armes espanyoles van ser Afganistan, Aràbia Saudita, Bahréin, Colòmbia, Egipte, Índia, Indonèsia, Israel, Jordània, Líbia, Veneçuela. Destaca també que se segueixin venent armes de caça i tir esportiu a llocs on és probable que aquest armament no s’utilitzi per a tals finalitats, com és el cas de Burkina-Faso, Guinea Equatorial, Israel, Líban o Ucraïna.

Destaca el fet que Orient Mitjà es consolida com l’àrea geogràfica preferent de les exportacions espanyoles on s’ha destinat el 24,4% (336 milions d’euros) del total, representant el principal mercat de les armes espanyoles fos de la Unió Europea. És important destacar que es tracta d’una de les zones del món amb major violència política i violació de drets humans. En concret Aràbia Saudita va rebre un avió de reabastecimiento en vol, reposats per a avions i munició d’artilleria tot això valorat en 240,1 milions d’euros, Oman va adquirir un avió de transport valorat en 32 milions d’euros i Egipte va adquirir un altre avió de transport valorat en 25 milions d’euros.

Això representa una part de les destinacions controvertides als quals es continua exportant armes espanyoles, la qual cosa mostra una alta permisibilidad en l’aplicació dels criteris d’exportació d’armament per part del Govern espanyol. De fet, del propi informe del govern es constata que s’han autoritzat i realitzat exportacions d’armes a països que es troben en situació de tensió, conflicte armat, o greus violacions de drets humans. En les següents taules es pot observar com Espanya està contribuint de forma activa a alimentar en intensitat i en perdurabilidad en el temps conflictes i tensions alimentant-los amb nou armament. També es posa de manifest l’absència d’una política preventiva de conflictes i de violacions de drets humans en el control de les exportacions d’armament i, en conseqüència, un possible incompliment de la legislació internacional.

L’informe d’exportacions d’armes espanyol manca de transparència

D’altra banda, l’informe sobre les exportacions d’armes publicat cada any pel Govern espanyol és tremendament opac. Perquè les estadístiques oficials no mostren que el Ministeri de Defensa s’ha convertit en el principal agent comercial de les empreses productores d’armament espanyol. Tampoc conté cap referència a la política de foment de les exportacions d’armes espanyoles, una política basada en una complexa organització administrativa dirigida pel Ministeri de Defensa.

Això es duu a terme a través de diferents activitats; la cerca de mercats i el suport a la presència exterior de la indústria militar, la signatura de protocols de cooperació amb altres Estats, l’establiment de contactes i la negociació de contractes i la representació dels interessos de la indústria de defensa en diferents fòrums. Aquesta política de foment de les exportacions és responsable, en gran manera, del continu increment del valor de les transferències d’armament. Malgrat la importància i transcendència d’aquesta política, el Secretari d’Estat de Defensa no està sotmès a cap tipus de control parlamentari.

L’informe no assenyala el tipus concret d’armament que s’exporta, agrupant-los per categories genèriques. Tampoc s’informa sobre els contractes governo a govern que negocia el Ministeri de Defensa, que funcionen com a garanties que la transferència de material de defensa es durà a terme. Un hàbit que es dóna des que en 1987 el Consell de Ministres va classificar com a secretes les actes de la JIMDDU (la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús). Aquest acord té com a únic objectiu afavorir les exportacions d’armament i impedir de nou el control parlamentari, i impedint que l’opinió pública pugui saber què tipus d’armament concret s’està exportant.

A més, no es recull cap informació sobre les importacions d’armament. Segons l’establert en l’article 13 del tractat sobre Comerç d’Armes, aquest informe hauria d’incloure dades sobre les importacions d’armes convencionals realitzats en el primer semestre de 2014.

____________

Per a més informació poden consultar l’últim informe anual disponible: Informe 24 – Exportaciones españoles de armamento 2004-2013. ¿Promueve el gobierno exportaciones ilícitas de armamento? – Exportaciones españoles de armamento 2004-2013. ¿Promueve el gobierno exportaciones ilícitas de armamento?

Infografia de les exportacions d’armes espanyoles de 2013 sobre la base de l’Informe 24: Exportacions espanyols d’armament 2004-2013. Promou el govern exportacions il·lícites d’armament? De Tica Font, Eduardo Melero i Camino Simarro

INFOGRAFIA Exportarmas España 2013

____________

Informe24PortadaCast

Informe sobre les exportacions espanyoles d’armament, que analitza les realitzades durant l’any 2013, últimes dades anuals disponibles, a través d’una perspectiva històrica de l’última dècada. L’informe es pregunta i tracta de respondre si promou el govern exportacions il·lícites d’armament.

Segons les estadístiques oficials, en 2013, Espanya va exportar armament per valor de 3.907 milions d’euros. Aquesta xifra duplica la quantitat de les armes exportades durant l’any 2012 (1.953 milions €), i multiplica per deu les exportacions realitzades en 2004.

Autors: Tica Font, Eduardo Melero i Camino Simarro.

Pots descarregar aquí l’informe en castellà i català (Pròximament disponible en anglès).

PDF INFORME EXPORTACIONS ARMES ESPANYA 2013 RESUMIT



Publicacions Relacionades
 11/03/2015

Linia de recerca :
Jornada de Pau de La Vall d'Uixó 2024