La implicació d’Europa en crims de guerra al Iemen

Aturar les exportacions d’armes i posar fi a la impunitat

Fa vuit anys, el 26 de març de 2015, la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita va llançar la campanya aèria “Tempesta Decisiva”, intensificant el conflicte al Iemen i, amb això, el patiment de la població civil. Amb motiu del proper aniversari d’aquesta campanya de bombardejos, 32 organitzacions renoven la crida per a l’assumpció de responsabilitats per part dels actors estatals europeus i les empreses armamentístiques europees per la seva participació en possibles crims de guerra i crims contra la humanitat. Les organitzacions exigeixen:

  • Que les investigacions sobre la responsabilitat penal de les autoritats europees i les empreses armamentistes es duguin a terme tant a nivell nacional com a nivell internacional per la Cort Penal Internacional (CPI);
  • Que les exportacions d’armes i el suport militar a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, que continuen a dia d’avui, s’aturin immediatament;
  • Que els procediments de concessió de llicències i les llicències d’exportació també es revisin retroactivament, ja que les llicències d’exportació no han de funcionar com a autoritzacions per continuar perpetuant violacions dels drets humans amb impunitat;

La comunitat internacional ha d’intervenir amb decisió per evitar noves violacions i jutjar els actors que han comès o contribuït a possibles crims de guerra i crims de lesa humanitat. Pel que fa a totes les parts bel·ligerants acusades de violacions dels drets humans, les Nacions Unides han d’establir un mecanisme internacional de responsabilitat penal el mandat del qual inclogui investigar les violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari i presentar informes públics sobre la situació dels drets humans al Iemen, així com recopilar, preservar i analitzar proves i crear arxius per a futurs processos penals.

Com que les negociacions per a la continuació de l’alto el foc de gairebé un any van fracassar l’octubre del 2022, l’espiral de violència podria tornar a escalar en qualsevol moment, empitjorant encara més la ja terrible situació de la població civil.

Fins avui, el conflicte ja s’ha cobrat més de 300.000 vides i més de quatre milions de persones han estat desplaçades internament. Més de 23 milions de iemenites* depenen de l’ajuda humanitària, però l’accés a aquestes provisions d’ajuda, juntament amb aigua, aliments i subministraments mèdics, s’ha obstaculitzat pels danys a la infraestructura civil relacionats amb el conflicte, així com les accions deliberades de les parts en el conflicte. El bloqueig aeri i marítim saudita del Iemen ha tingut greus impactes en els drets humans de la població civil, mentre que el bombardeig de la infraestructura civil per part de la coalició militar liderada per l’Aràbia Saudita és una violació clara del dret internacional.

Ja el 2019, l’European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), Mwatana for Human Rights, Amnistía Internacional, la Campaign Against Arms Trade, Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Rete Pace Disarmo van presentar conjuntament una Comunicació a la CPI, reconstruint amb precisió i detall 26 atacs aeris saudites contra civils, en aparent violació del dret internacional, en què es va desplegar armament europeu. A més a més, també s’han presentat denúncies penals a nivell nacional. Tot i violacions ben documentades i proves clares de la participació d’Europa en possibles crims de guerra i crims contra la humanitat al Iemen, la impunitat actualment continua.

La resposta a la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna demostra que la comunitat internacional és capaç d’investigar possibles crims internacionals. La població del Iemen mereix el mateix grau de compromís internacional en els esforços per enjudiciar els responsables dels greus crims i violacions de drets humans que s’han comès i s’hi estan cometent.

Donen suport a aquesta crida a l’acció:

Mwatana for Human Rights (Yemen)

Campaign Against Arms Trade – CAAT (United Kingdom)

Amnesty International France (France)

Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Spain)

European Center for Constitutional and Human Rights (Germany)

Rete Italiana Pace e Disarmo (Italy)

International Service for Human Rights (Switzerland)

Control Arms (United States)

Global Centre for the Responsibility to Protect (United States)

World Organisation Against Torture (United States)

Vredesactie (Belgium)

PAX (Netherlands)

Yemen Relief and Reconstruction Foundation (United States)

Stop Fuelling War, Cessez d’alimenter la Guerre (France)

International Federation for Human Rights (France)

Stop Wapenhandel (Netherlands)

MENA Rights Group (Switzerland)

Shadow World Investigations (United Kingdom)

International Center for Transitional Justice (United States)

Swedish Peace and Arbitration Society (Sweden)

Aktion Aufschrei – Stoppt den Waffenhandel! (Germany)

Sherpa (France)

Osservatorio permanente sulle armi leggere e le politiche di sicurezza e difesa (Italy)

Pax christi Germany (Germany)

Cairo Institute for Human Rights Studies (Egypt)

Ceasefire Centre for Civilian Rights (United Kingdom)

Arms Information Centre (Germany)

Amnesty International Italy (Italy)

ACAT-France (France)

Internationaler Versöhnungsbund, österreichischer Zweig (Austria)

Pax Christi Österreich (Austria)

International Secretariat Amnesty International



Publicacions Relacionades