Nota de premsa – La despesa militar espanyol real per a 2018 serà de 54,6 milions d’euros diaris

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau publica la seva anàlisi anual sobre la despesa real en defensa, que ascendirà en 2018 fins als 19.926,36 milions d’euros, situant-se en l’1,67% del PIB i el 4,42% del pressupost.

Aquest material, que inaugura una nova línia d’informes breus sota el nom Working Papers, aprofundeix exhaustivament en les partides destinades a despesa militar dins dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, més enllà del propi Ministeri de Defensa, que aquest any augmenta en un 10,5% el seu pressupost pel que fa a l’any passat, i considerant també partides ocultes en altres ministeris.

El nou increment previst per al Ministeri de Defensa, que es destinarà en la seva major part a l’adquisició de nous armaments i a fer front als pagaments ja compromesos dels Programes Especials d’Armament (PEA) -que fins al passat any no constaven en els PGE-, ve a confirmar l’esforç ja anunciat per la ministra María Dolores de Cospedal d’aconseguir un 2% del PIB en despesa militar per a l’any 2024.

A més d’aquestes dues partides, s’inclouen en l’anàlisi, les inversions ordinàries per al manteniment de les Forces Armades (FAS), que passen de 2.597 M€ en 2017 a 3.017 M€ en 2018, la qual cosa representa un espectacular augment del 42,3%, el cost de les operacions militars en l’exterior pressupostades amb 314 M€ i la partida de R+D militar, a la qual l’any passat es van destinar un total de 461,7 milions, que aquest any seran un 46% més fins a aconseguir-los 678 M€, així com altres indicadors que s’exposen amb detall als diferents apartats del present informe.

A més de reiterar, de nou, la falta de transparència que persisteix a l’hora de declarar a quant ascendeix la partida inicial i final destinada en total a la despesa militar, l’informe ofereix indicadors i xifres que dibuixen aquesta realitat i la compara amb les polítiques de despesa social dels últims anys, per a partides com la sanitat, l’educació, les infraestructures o la cultura, la manca de les quals és la veritable amenaça per a la vida quotidiana de la població.

Podeu descarregar el Working Paper “El pressupost militar a Espanya sigueix creixent. Anàlisis del pressupost de Defensa de 2018” en castellà pròximament disponible en català i anglès.