Nota de presma – Tres dels cinc primers importadors d’armes procedents de països de la UE eren escenari de tensions durant 2015 (Nou informe del Centre Delàs i l’ECP)

Tres del cinc primers importadores d’armes procedents de països de la UE eren escenari de tensions durant 2015. Nou informe

Aràbia Saudita, Egipte i l’Índia són només tres dels casos que recull el segon informe publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Escola de Cultura de Pau de la UAB on s’analitzen les exportacions d’armament per part dels Estats membres de la UE durant l’any 2015 a 20 països en situació de tensió o vulneracions greus dels Drets Humans. L’informeComerç d’armes i conflictes. Anàlisis de les exportacions europees a països en tensiò, publicat recentment, identifica 28 tensions en aquests 20 països, que no han impedit que esdevinguin receptors d’armament europeu, malgrat el que marca la Posició Comuna europea adoptada el 2008 i que serveix de guia als països exportadors.

El document detecta, a més a més, que diversos països en situació de tensió que han aquirit d’armes de la UE, com ara l’Iraq, Nigèria i Pakistan, estaven entre els països amb major nombre de població desplaçada interna el 2015, i que Espanya és el segon país exportador d’armament als països analitzats, precedida per França.

En un context internacional de creixents conseqüències dels conflictes i tensions sobre la població –sobretot en forma de desplaçament d’aquesta- l’informe pretén contribuir a aportar dades al present debat legislatiu, així com reduir les exportacions d’armes als països en aquest tipus de situacions, a través de la sensibilització i mobilització tant a nivell local com a internacional.

Es busca, també, que publicacions com Comerç d’ armes i conflictes. Anàlisis de las exportacions europees a països en tensiò serveixi per obtenir majors compromisos polítics tant a nivell espanyol com a europeu, amb una agenda concreta encaminada al control, la reducció i l’eliminació de les exportacions d’armes als països en conflicte armat i tensió.

Autors: Jordi Calvo Rufanges, Ainhoa Ruiz, Nora Miralles i Edgard Vega (del Centre Delàs d’Estudis per la Pau); i Josep Maria Royo, Jordi Urgell, Pamela Urrutia, Ana Villellas i María Villellas (de l’Escola Cultura de Paz).

Podeu consultar i descarregar aquí el resum executiu i l’ informe complet en castellà. En els propers dies estarà, també, disponible en català i en anglès.

Per a més informació:

Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Departament de Comunicació / premsa@centredelas.org / 93.441.19.47 / 633.561.498

https://www.centredelas.org/wp-content/uploads/2019/11/Informe_ComerçArmesTensio_web_CAST.pdf


Publicacions Relacionades