Experts i expertes del Centre Delàs participen de la Misión SOS Colombia por garantías a la protesta y contra la impunidad en Colombia
Del 3 al 12 de juliol, onze regions de Colòmbia són visitades per la Missió d’Observació Internacional SOS Colombia, integrada per més de 40 delegats i delegades de 12 països. Membres del Centre Delàs d’Estudis per la Pau experts i expertes en construcció de pau formen part d’aquesta missió.
A dos mesos de l’inici del Paro Nacional a Colòmbia, delegats i delegades d’Europa i Amèrica Llatina, Estats Units i Canadà, visiten 11 regions del país per documentar i denunciar la repressió i les violacions als Drets Humans enmig de les protestes iniciades el 28 d’abril passat i que, a 30 de juny, sumen 84 persones assassinades, 1790 persones ferides -entre elles 114 per arma de foc-, i 75 presumptament desaparegudes, en un complex panorama que inclou, a més, violència sexual contra les dones, desmembrament i calcinament de cossos dels manifestants, i atacs armats a la mobilització a mans de la força pública i civils.
“La Misión busca identificar mecanismes extrajudicials i judicials que han portat a la impunitat jurídica i social abans i després de l’aplicació d’accions repressives, així com també, desvetllar per què i com es vol evitar la rendició de comptes sobre les responsabilitats i actuacions dels agents estatals en el Paro Nacional “.
La missió està formada per 40 delegats i delegades de 12 països (Gran Bretanya, Mèxic, Canadà, Estats Units, Xile, Equador, Guatemala, Espanya, Alemanya, Itàlia, Bèlgica i País Basc). Dirigents polítics i socials, premsa internacional i defensors de drets humans, al costat de les organitzacions locals impulsores, “rebran testimonis de primera mà de víctimes de repressió estatal durant el recent Atur Nacional en 11 regions de Colòmbia per tal d’identificar els contextos en què han ocorregut aquests fets, les afectacions i l’estat actual de les investigacions de 7.704 agressions documentades per organitzacions socials durant 55 dies de protestes socials”.
La Misión SOS Colombia por garantías a la protesta y contra la impunidad en Colombia es realitzarà entre el 3 i el 12 de juliol de 2021, i visitarà punts de resistència, entitats governamentals i de policia d’11 regions: Antioquia, Bogotá y Cundinamarca, Valle del Cauca, Nariño, Atlántico, Bolívar, Cauca, Risaralda, Quindío, Caldas i Santander. I dialogarà amb víctimes, autoritats i protagonistes del Paro més llarg en la història de Colòmbia. A més de presentar un informe amb conclusions i recomanacions sobre la garantia del dret a la protesta i contra la impunitat a Colòmbia.
Segons les organitzacions colombianes “les accions de contenció i repressió realitzades per la policia, la seva Fuerza Disponible, la seva força especial Escuadrón Móvil Antidisturbios -Esmad- i l’Ejército Nacional a través d’operacions psicològiques i de pressió aèries, la militarització de les ciutats en els llocs de manifestació, la paramilitarització d’operacions policials i de les manifestacions de sectors benestants amb respostes similars, són indicadors de patrons i propòsits amb mètodes proscrits pel dret internacional dels drets humans”.
Aquesta visita és el fruit d’una crida a la solidaritat internacional davant la falta de garanties per al lliure exercici de la protesta i és coordinada per les següents organitzacions socials i plataformes de drets humans de Colòmbia: Centro de Investigación y Educación Popular, CINEP / PPP; Coordinación Colombia Europa Estados Unidos, CCEEU; Corporación Jurídica Libertad, CJL; Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz, INDEPAZ; Comisión Intereclesial de Justicia y Paz; Fundación Forjando Futuros; Plataforma Colombiana de Derechos Humanos, Democracia y Desarrollo, PCDHDD; Campaña Defender la Libertad un Asunto de Todas; Alianza de organizaciones sociales y afines; y Comité de Solidaridad con los Presos Políticos, CSPP.
Podeu llegir el comunicat emès per la missió en castellà i anglès aquí.