Història

El Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs és una entitat independent d’anàlisi de pau, seguretat, defensa i armamentisme dedicada a realitzar investigació i incidència política i social sota un prisma de cultura de pau, sobre els efectes negatius del militarisme i els conflictes armats. Les principals línies de treball són el comerç d’armes, el finançament de la indústria armamentística, la despesa militar, les forces armades, la indústria militar, la Investigació i el Desenvolupament (R + D) d’armes i les operacions militars a l’exterior.

El Centre Delàs va néixer en el marc de Justícia i Pau l’any 1999 com a resultat del treball desenvolupat des de 1988 per la Campanya Contra el Comerç d’Armes (C3A). Des de febrer de 2010 té personalitat jurídica pròpia i treballa com un Centre d’Investigació sobre temes relacionats amb el desarmament i la pau.

 

>> Llegir més

El Centre d’Estudis per la Pau rep el nom de J.M. Delàs, en record de Josep Manuel Delàs, que va ser president de Justícia i Pau de Girona i abans comandant de l’exèrcit a la reserva i membre de la UMD (Unió Militar Democràtica) i que va decidir en l’última etapa de la seva vida dedicar-se a la ferma defensa de la pau i els valors de la noviolència.

El Centre Delàs és col·laborador del Stockholm Internacional Peace Research Institut (SIPRI) i forma part de l’European Network Against Arms Trade ENAAT (Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes), la Internacional de Resistes de la Guerra (IRG), l’International Peace Bureau (IPB), la Campanya Internacional per la Prohibició de les Armes Nuclears (ICAN), la campanya per la prohibició de les bombes de dispersió (Cluster Munition Coalition), la campanya per la prohibició dels robots assassins (Stop Killer Robots),  l’Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ). El Centre Delàs col·labora amb la Plataforma Aturem la Guerra, la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat i altres entitats de pau de Catalunya i de l’Estat.

A més a més, El Centre Delàs va rebre l’any 2017 el premi 33è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, per la seva tasca en favor de la Pau; així com la Menció Colibrí l’any 2018, pel seu foment de la cultura de Pau i la construcció d’una societat desarmada.

El Centre Delàs s’organitza a través del seu grup de treball en el qual s’analitza l’actualitat, es proposen estudis i recerques i línies d’acció, incidència i campanyes. En el grup de treball poden participar els seus membres permanents, així com noves col·laboradores, estudiants en pràctiques i l’equip tècnic.

Investigadores i col·laboradores

El Centre Delàs compta amb un grup d’entre 30 i 40 especialistes del sector que, voluntàriament, realitzen tasques de recerca, anàlisi i incidència i que conformen el grup de treball del Centre Delàs. Aquest grup està format per un conjunt d’investigadores amb més experiència i de noves incorporacions, amb l’objectiu de realitzar una tasca de seguiment de l’actualitat en les qüestions de desarmament, militarisme, pau, conflictes, seguretat i armamentisme i de formació continua entre els seus membres.

Un breu CV de cadascun dels membres permanents es pot trobar a l’apartat Investigadores i col·laboradores, en el qual apareixen les investigadores i activistes del Centre Delàs amb una trajectòria consolidada en algun dels camps d’estudi de l’entitat.

>> Veure més

Equip tècnic

El Centre Delàs compta amb un equip tècnic que s’encarrega de les tasques de coordinació dels membres, voluntaris i estudiants en pràctiques, així com de les tasques de gestió, comunicació, comptabilitat i administració de l’entitat.

Actualment l’equip tècnic està conformat per:


El Centre Delàs compta amb suport tècnic de serveis externs per a traduccions i suport tècnic en recerca i campanyes: subcontractacions puntuals externes Jamgo, Web Tam Tam, disseny gràfic Koinos, traduccions

Com ens financem

El Centre Delàs rep o ha rebut finançament de diverses institucions públiques i entitats privades.

Ens públics:

 • Ajuntament de Barcelona – Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional
 • Ajuntament de Barcelona – Àmbit Districte i Ciutat, Línia Participació i Associanisme
 • Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
 • Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)
 • Diputació de Barcelona
 • Subdirecció de Memòria, Pau i Drets Humans (Direcció General de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya)
 • Diplocat-FOCIR
 • Fons Català de Cooperació al Desenvolupament Diputació de Barcelona
 • Oficina de Cooperació al Desenvolupament Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)
 • Àrea Metropolitana de Barcelona, Àrea d’Internacional i de Cooperació
 • Fons Valencià per la Solidaritat

Ens privats:

 • ICAN – Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears
 • ICBL-CMC – Campanya Internacional per Prohibir les Mines Antipersonal
 • Coalició contra les Bombes de Dispersió
 • GrassROOTS Community Foundation
 • Stop Killer Robots Campaign

Aportacions de socis i donacions:

Les sòcies de l’entitat col·laboren amb una quota mensual, trimestral o anual i tenen dret a participar a les assemblees de l’entitat i formar part de la Junta Directiva. A més el Centre Delàs rep donacions puntuals lligades a alguna de les campanyes com Banca Armada o Objecció Fiscal a la Despesa Militar, entre d’altres.

Seus i delegacions

El Centre Delàs té la seva seu central a Barcelona i diverses delegacions i grups de treball a les localitats de residència habitual dels seus membres permanents i col·laboradors, on s’organitzen activitats de sensibilització i divulgació.

El Centre Delàs manté una presència internacional permanent a través d’una col·laboració estratègica amb l’Internacional Peace Bureau i amb l’ENAAT, a més de participar en les principals campanyes internacionals de pau i desarmament.

Les oficines i delegacions del Centre Delàs oficialment establertes i/o en procés de consolidació són les següents:

ESTAT ESPANYOL:

Catalunya:

Carrer Bisbe Laguarda, 4 08001 (Barcelona) – 93 4411947

 • Barcelona – Oficina Central
 • Sant Cugat del Vallès

País Valencià:

Polígono La Moleta, s/n Edifici EPA Jordi de Sant Jordi 12600 (La Vall d’Uixó)

 • València
 • La Vall d’Uixò

Andalusia:

 • Granada

Euskadi:

 • Donosti

BRUSSEL·LES

Oficina compartida d’incidència política a les institucions europees amb l’ENAAT (Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes)

BERLÍN-GINEBRA-BARCELONA

El Centre Delàs acull una Oficina descentralitzada del International Peace Bureau (IPB) i gestiona la seva principal línia de treball Disarmament for Development, amb la campanya GCOMS (Campanya Global sobre la Despesa Militar). L’oficina central de l’IPB està a Berlín i compta amb una altra oficina a Ginebra.

Som membre de:
Col·laborem amb: