La Universitat de Salamanca i els ‘drones’ militars
A inicis de març , Madrid va acollir la celebració de la tercera edició del Congrés de Vehicles no Tripulats aeris , terrestres i navals UNVEX’14. En termes entenedors: el congrés per a la investigació, fabricació i utilització de ” drones ” tant per a ús civil com militar.
Més clar, l’esdeveniment va ser organitzat per IDS Esdeveniments – ” el departament especialitzat en esdeveniments del major proveïdor de continguts en espanyol del sector Defensa i Seguretat” – i dirigit a organismes , institucions i empreses interessades en intercanviar informació i demostrar la seva capacitat en aquests sistemes no tripulats
En la seva inauguració , el secretari d’Estat de Defensa , Pedro Arguelles, va destacar que “els sistemes no tripulats , “sens dubte , són el futur “ , recordant ” l’evolució molt notable del sector en els últims anys “ i ” com es van segregant tecnologies i aplicacions molt concretes orientades a l’ús civil i al món militar” . A més, el Sr Arguelles manifestava que “l’ús de sistemes no tripulats en les missions internacionals ha estat determinants”. Clara referència – per a aquells experts en temes militars – a l’activitat ” dronistica ” estrenada i desenvolupada per les Forces Armades espanyoles a l’Afganistan
Concretament el ASPFOR XXXIII -organització operativa conformada per diferents unitats de la Forces Armades i Guàrdia Civil- sent l’Exèrcit de Terra el que aporta major nombre d’elles- és l’Agrupació militar espanyola creada sobre la base de la Brigada d’ Infanteria Lleugera ” del Comandament de Canàries ( MCANA ) desplegada a l’Afganistan. Organització operativa que, malgrat el replegament iniciat al febrer del 2013, mantindrà militars desplegats a Heart durant el 2014, més enllà dels terminis previstos pel seu replegament definitiu . Però aquí no queda l’assumpte, sinó que segons va comunicar el president Rajoy – en la seva visita del passat Nadal- Espanya té la disposició de continuar amb aquestes tasques més enllà del 2014 , just quan expira l’actual missió de l’OTAN a l’Afganistan. Cal recordar que, fins al dia d’avui, la missió de l’Afganistan ha estat la més costosa desenvolupada per les Forces Armades espanyoles a l’exterior : 3.500 milions d’euros i , el que és relament més ” costós ” la vida de dos civils -intèrprets – i un centenar de militars i guàrdies civils .
Però tornant als ” drons “, tres han estat els artefactes desplegats per les tropes espanyoles a l’Afganistan i posteriorment també a Mali : el SCANEAGLE , fabricat per Boeing Insitu dels EUA, el RAVEN 11B de l’empresa AeroVironment també dels EUA i el Searcher MKI – IIIJ , d’Israel Aereospacem Industries que és el principal “dron” utilitzat per les tropes espanyoles. Tot producció no ” nacional ” el que sens dubte representa un llast no només econòmic sinó també de ” emprenedoria ” al mercat .
Però són temps de crisi , de retallades , de que s’estrenyin els cinturons i malgrat costi creur-ho també el Ministeri de Defensa s’ha vist afectat: no hi ha pressupost per enfrontar una prioritat com és la fabricació de Vehicles Aeris No Tripulats (VANT) o RPAS (Sistema Aeri Pilotat Remotament) per les seves sigles en anglès que sempre és més ” fi” .
Per això el Ministeri de Defensa intenta afrontar la situació amb l’elaboració d’un pla director sota la responsabilitat de la Direcció General d’Armament , i en estreta col·laboració amb l’INTA -el més important organisme públic de recerca i desenvolupament tecnològic aeroespacial – per a la certificació d’aparells i instal·lacions d’assaig per a la indústria i governs de tot Europa. I per a això el Ministeri de Defensa busca finançament en altres ministeris i vies externes. Perquè, tal com afirmava el secretari d’Estat, Sr Arguelles, “Evidentment en el pressupost del Ministeri de Defensa actual no cap l’adquisició d’una capacitat estratègica en UAV – ” drones militars ” – , malgrat estar en primera línia de sortida “
Així les coses i tenint en compte la política de creació de ” sinergies i complementarietats ” -entre les universitats, institucions públiques, i empreses privades potenciada per govern espanyol, L’Estat Major de l’ Exèrcit de l’Aire ha tingut a bé signar un conveni específic amb la Universitat de Salamanca, pel qual es consolida la col·laboració entre l’empresa Arborea Intellbird, del Parc Científic de la Universitat de Salamanca, i l’Escola de Sistemes Aeris No Tripulats -“drones”- de l’Exercito de l’ Aire, dins del grup d’Escoles GRUEMA a la base aèria de Malacatán creada el 2011 i dedicada a la formació de militars en el maneig de Sistemes Aeris no Tripulats .
La prestigiosa Universitat de Salamanca, fundada per Alfons X El Savi, aportarà docents i instructors per instruir als futurs “pilots a distància” de drones militars.
Com a contrapartida, l’Exèrcit de l’Aire es compromet a gestionar i tramitar els permisos necessaris per permetre el vol a l’espai aeri d’aparells experimentals o d’entrenament. La comunitat de Castella i Lleó compta amb diverses empreses que operen amb aquests artefactes voladors –fonamentalment d’ús civil- per la qual cosa, actualment, es manca d’una legislació reguladora . Sembla ser que això és sinergia , complementarietat i emprenedoria.