Declaració del Dia d’Acció Global contra la Despesa Militar 2016

Declaració del Dia d’Acció Global contra la Despesa Militar 2016

“Si volem donar oportunitats reals a la pau, li hem d’assignar un pressupost real”


L’any 2015, la despesa militar mundial va ser de 1500 milions d’euros. És una quantitat desproporcionada de diners, que hagués estat molt millor haver-la gastat per garantir la seguretat de les persones. El 2012, el secretari general Ban Ki-moon va afirmar que “El món està massa armat i en canvi, la pau no té fons suficients”.

Això és inacceptable. Si volem donar a la pau una oportunitat real, també hem de donar-li un pressupost real. Cal fer més esforços polítics i humanitaris per aconseguir una pau sostenible, en comptes d’utilitzar el discurs d’una “nova guerra freda” o d’una “guerra global contra el terrorisme”.

Hem d’atacar els veritables reptes actuals

La crisi mundial dels refugiats és només un símptoma d’una crisi global de pau. És una crida d’atenció urgent cap a la necessitat d’una política de pau ambiciosa. Tota política de seguretat europea creïble ha de posar un èmfasi particular en la construcció de la pau, la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible, ja que moltes causes profundes dels conflictes no són de naturalesa militar. El fet de preferir “solucions” militars per a aquest tipus de situacions de conflicte és sovint contraproduent i no aborda l’arrel del problema. Mentrestant, continuen les exportacions d’armes dels Estats membres de la UE a governs que abusen i ignoren notòriament els drets humans, malgrat les obligacions imposades per la Posició Comuna de la UE i pel Tractat Internacional de Comerç d’Armes.

Això ha de canviar. Les organitzacions signants demanen a la UE i els seus estats membres que trobin un millor equilibri entre les despeses militars per una banda, i les inversions per a la construcció de la pau i prevenció de conflictes, el Fons Verd per al Clima i la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (SDGs) per l’altre. Cal reassignar amb urgència els recursos cap a aquests SDGs. La propera Estratègia global de la UE, que serà adoptada pel Consell Europeu de juny de 2016, hauria d’articular clarament aquesta reassignació de recursos.

En particular, els governs de la UE ha d’actuar amb més fermesa per fer front al canvi climàtic. No es tracta ja només un problema mediambiental, sinó que ha estat reconegut com una forta amenaça a la seguretat per experts militars i més de 110 governs. El canvi climàtic és de fet l’últim “multiplicador d’amenaces” que agreujarà situacions que ja són fràgils, contribuint a l’agitació social i a l’aparició de conflictes violents. Si els països més desenvolupats reassignessin el 8,3 per cent de la seva despesa militar, podrien pagar als 100 mil milions de dòlars que es consideren necessaris per fer front a les conseqüències del canvi climàtic.

Els recursos militars també han de ser reassignats en part cap a la realització dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU; aquest aspecte és crucial per aconseguir una pau i seguretat sostenibles. Per exemple, si es reassignés el tretze per cent de la despesa militar global, podria eradicar-se la pobresa i la fam arreu del món (SIPRI).

Tornada a la diplomàcia

Els actuals mecanismes de prevenció de conflictes i de consolidació de la pau de la UE i l’ONU s’han d’ampliar i han de comptar amb els recursos necessaris. És el moment de “tornar a la diplomàcia”, com sosté el “Panell de Persones Eminents sobre la Seguretat Europea com Projecte Comú” en el seu informe de novembre de 2015. Així mateix, els estats membres de la UE han de participar plenament en la implementació de els programes de l’ONU d’arquitectura de consolidació de la pau, de dona, pau i seguretat, i en les missions de pau de l’ONU.

Esperem involucrar encara més els ciutadans i les organitzacions de la Unió Europea en un debat obert i robust sobre els resultats contraproduents de les despeses militars. Esperem trobar nous socis per treballar en la campanya mundial sobre la Despesa Militar (GCOMS), i trobar molts grups que participin al congrés GCOMS de Berlín al setembre de 2016.

International Peace Bureau

Women in Black, Belgrade

The Conference of European Justice and Peace Commissions
Mouvement Chrétien pour la Paix

Union Pacifiste de France

Stop Fuelling War (Non á Eurosatory)

Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Barcelona)

Beati i costruttori di pace (Blessed Are the Peacemakers), Italy

Pax Christi Flanders

Fellowship of Reconciliation (England)

Movement for the Abolition of War (MAW)

11.11.11

Quaker Council for European Affairs

Pax Christi International

Vrede

ForumZFD

Northern Friends Peace Board

Vredesactie

Scientists for Global Responsibility (UK)

Irish CND

Belgian Coalition ‘stop uranium weapons

Abibiman Foundation in Ghana

Schools of Peace Foundation, Colombia

African Leadership and Reconciliation Ministries, Inc. (ALARM)

Just Peace Queensland (Australia)

Independent and Peaceful Australia Network (IPAN)

Foreign Policy In Focus (Institute for Policy Studies, Washington DC)
Australian Quaker Peace and Legislation Committee

Per a més informació sobre la conferència preparatòria de GDAMS celebrada a Brussel•les el 18 d’abril de 2016, veure: www.qcea.org/militaryspending

La conferència de Brussel•les s’emmarca dins de la preparació del proper congrés global que tindrà lloc a Berlín el proper mes de setembre de 2016. Per a més informació relacionada amb la Campanya Global sobre la Despesa Militar que coordina l’IPB (International Peace Bureau), veure: www.demilitarize.org



Publicacions Relacionades
 21/04/2016

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre