Comunicat del Centre Delàs: Armes espanyoles a Aràbia Saudita, armes per la guerra i la repressió

Comunicat del Centre Delàs: Armes espanyoles a Aràbia Saudita, armes per la guerra i la repressió

Des del Centre Delàs volem expressar el nostre rebuig i preocupació sobre la possible venda de cinc corbetes Avante 2200 per part de l’empresa espanyola Navantia a l’armada de l’Aràbia Saudita.

Denunciem el risc que aquestes corbetes puguin ser utilitzades per a estrènyer el bloqueig naval al qual la coalició de països liderada per Riad ha sotmès el Iemen des de març de 2015, amb conseqüències catastròfiques per a la seva població, un fet que suposaria, per part de l’Estat espanyol, una clara violació del dret humanitari i de la legislació nacional sobre exportacions de material de defensa i doble ús, així com de la normativa europea i del Tractat internacional sobre el Comerç d’Armes. Els criteris susceptibles de nos ser respectats en les transferències d’armes a l’Aràbia Saudita són: el criteri 2, per la vulneració del dret internacional humanitari i la comissió de greus violacions de drets humans; el 4, per contribuir a agreujar la situació regional; i el criteri 7, pel risc manifest de desviament en l’ús, en poder ser utilitzat per a cometre violacions de drets humans o perpetrar crims de guerra al Iemen o per la seva possible reexportació a altres conflictes com el de Síria.

Aprofitem per recordar que l’Estat espanyol és precisament un dels principals subministradors d’armament del règim saudita, a través d’empreses com Navantia, que, a més a més, és de titularitat pública. De fet, durant els darrers anys, l’Aràbia Saudita s’ha consolidat com un dels principals compradors d’armes fabricades a l’Estat espanyol, amb un volum total de compres de 744 milions entre 2010 i 2014. Darrerament, en el període 2010-2014, Riad s’ha situat com al tercer principal comprador d’armes espanyoles, amb un 10% de les exportacions totals. El 2015, el volum de vendes d’armament produït per empreses espanyoles al règim saudita s’ha disparat, amb 447,6 milions d’euros durant el primer semestre de l’any, una xifra que suposa un 26% de tot el material de defensa exportat per l’Estat espanyol en aquell període.

Aràbia Saudita és soci preferent d’Espanya en els països del Golf, però també un dels principals importadors mundials d’armament i potència militar en els conflictes d’Orient Pròxim, subministrant armament a l’oposició al règim sirià i intervenint amb atacs aeris al Iemen, resultant en morts civils. I això sense oblidar les greus i sistemàtiques violacions de drets humans al país.

Per últim, exigim la fi de tots els contractes de venda d’armament amb l’Aràbia Saudita, com han fet per exemple Bèlgica i Suècia, i amb tots els altres clients de la indústria armamentística espanyola al Golf Pèrsic, involucrats en conflictes militars i/o que hagin comès violacions de drets humans, com ara els Emirats Àrabs Units, Kuwait, Qatar o Bahrain. Un món més segur no es construeix omplint d’armes una de les zones més convulses del planeta.

Barcelona, 27 de gener de 2016, Centre Delàs d’Estudis per la Pau



Publicacions Relacionades
 27/01/2016

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre