Una jornada d’educació per la pau inaugura l’exposició “Els Fils de la Por”
El passat dimecres 6 d’octubre es va inaugurar a la Casa de Cultura de Picassent (València) l’exposició “Els Fils de la Por”, en la qual hem participat en la seva elaboració des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau en el marc de la II Edició de València per la Pau, un projecte impulsat pel Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València.
La Jornada “Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte” que va tenir lloc a la mateixa Casa de Cultura de Picassent, va acollir la inauguració de l’exposició, i va comptar amb la participació de Federico Mayor Zaragoza (president de la Fundación Cultura de Paz i Ex Director General de la UNESCO) que va oferir la conferència Cultura de paz y no violencia: la voz de “nosotros, los pueblos”; i de Lola Bañ´ón (periodista, doctora, professora i defensora dels drets humans, especialitzada en polítiques d’igualtat de gènere i contra les desigualtats) que va oferir la conferència Escoltar les víctimes del conflicte: per una mirada no exclusiva de la cultura de pau. A més, la Jornada va comptar amb la participació d’Alvaro Escorihuela (president del Fons Valencià per la Solidaritat), Mentxu Balaguer (Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València) i Conxa Garcia (Alcaldessa de Picassent), que van presentar la Jornada i el projecte. La cloenda de la Jornada va anar a càrrec de Carles Silla (regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Picassent) i de Verónica Ferri (Vicepresidenta del Fons Valencià per la Solidaritat).
“Els Fils de la Por” presenta un recorregut a través del qual el/la visitant, d’una manera senzilla, gràfica i molt visual, rep informació i reflexiona sobre una sèrie de missatges clau sobre pau, desarmament i drets humans, per entendre les causes i les conseqüències de les guerres, amb un focus en els diferents factors i discursos que la fan possible.
Aquesta exposició itinerant vol crear un espai visual, divulgatiu i de sensibilització sobre allò que hi ha darrere de les guerres. Amb això es vol afavorir una millor comprensió d’una temàtica complexa amb moltes interconnexions, així com una conscienciació i una reflexió sobre el nostre possible rol per posar fi a aquests tipus de violències i construir alternatives basades en una cultura de pau i en la defensa dels drets humans.