‘Eduquem per la pau: Formació pacifista per aturar les guerres’, nova guia didàctica del Centre Delàs

‘Eduquem per la pau: Formació pacifista per aturar les guerres’, nova guia didàctica del Centre Delàs

Aquesta guia didàctica pretén donar suport a la comunitat educativa en general i a professorat i formadores interessades en temàtiques de pau, guerra i desarmament, en particular. També serveix per a articular una sèrie de tallers d’educació per la pau a instituts de secundària del País Valencià què s’emmarquen en aquest mateix projecte educatiu. 

El document desenvolupa, en primer lloc, un marc teòric per dur a terme activitats d’educació per la pau, posant els fonaments per a explicar conceptes complexos com són la guerra, la violència, la pau i la noviolència, a vegades difícils d’aterrar i apropar a la nostra realitat. Una vegada introduïts aquests conceptes, passa a explicar les causes de les guerres, analitzant els processos i actors que expliquen l’existència i proliferació d’armes i el seu ús final als conflictes armats (el cicle armamentista). Per últim, després d’analitzar aquests factors, es posarà l’atenció en les persones que sofreixen les pitjors conseqüències de les guerres: les seues víctimes.

Després de les aportacions teòriques, dirigides al professorat, la guia presenta cinc fitxes d’activitats a realitzar amb l’alumnat, oferint propostes metodològiques participatives per facilitar la comprensió, discussió i incorporació dels conceptes desenvolupats al llarg de la guia i generar discussions informades que afavorisquen l’aprenentatge compartit, la conscienciació i la mobilització. 

Les activitats estan pensades per a joves d’entre 13 i 20 anys. 

L’objectiu de la guia didàctica és apropar i aprofundir en un concepte complex com és el de la pau, així com impulsar una reflexió informada sobre les causes i les conseqüències de les guerres, prenent consciència que la guerra i les violències no són inevitables ni la forma més habitual de l’ésser humà de resoldre els conflictes. La guia també vol fer evident que la preparació de la guerra és una decisió política i una activitat econòmica que beneficia a determinats actors i països

En un moment de gran conflictivitat i tensions a l’esfera internacional, aquesta guia didàctica vol contribuir a promoure la cultura de pau i la noviolència, apostant pel desarmament com a manera de construir societats més justes, pacífiques i sostenibles. La publicació argumenta que la competició entre països per tindre cada vegada majors exèrcits i armaments no ens porten vertadera seguretat, sinó tensions, por i guerres, tot en un moment en el qual necessitem més que mai la cooperació entre els països per fer front a les crisis globals de la nostra era (emergència climàtica, desigualtats, guerres…). També vol posar el focus en com les poblacions dels països empobrits del Sud Global pateixen les conseqüències més greus de les guerres i la violència armada, tot i que la majoria de les armes es produeixen a països rics del Nord. 

Aquesta publicació ha sigut realitzada en col·laboració amb SETEM CV i compta amb el suport financer de la Generalitat Valenciana, en el marc del projecte “Eduquem per la Pau: Formació pacifista per aturar la guerra i construir societats més justes i sostenibles”.

Pots descarregar la guia com a arxiu pdf aquí.



Publicacions Relacionades
 19/06/2024

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!