09/07/2024

Publicat en Barcelona

Més de 1.000 milions en adquisicions d’armament israelià: el comerç d’armes entre Espanya i Israel no cessa malgrat el genocidi a Gaza

  • Un nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau revela que, essencialment, les relacions militars amb Israel s’han mantingut tal com eren abans del 7 d’octubre de 2023, identificant tant exportacions com importacions posteriors a aquesta data.
  • Des de l’octubre del 2023, s’han adjudicat contractes públics per equipar les forces armades a empreses de seguretat i defensa israelianes o les seves filials a Espanya per valor de 1.027 milions d’euros.
  • Entre el gener del 2022 i el juny del 2023 Espanya va exportar armes a 109 països, i va vendre armament per valor de 5.845 milions €, dels quals 1.282 milions van ser a l’Orient Mitjà.
  • L’informe recomana una modificació de la normativa espanyola de control del comerç d’armaments (Llei 53/2007) per incloure expressament la possibilitat que s’acordi un embargament d’armes a un país determinat (tant per a exportacions com per a importacions).

Tot i l’extrema gravetat de l’actuació d’Israel a la Franja de Gaza, les relacions militars entre l’Estat espanyol i Israel no s’han alterat substancialment a partir del 7 d’octubre. Aquestes relacions no es limiten a les importacions i a les exportacions de material de defensa entre tots dos països, sinó que es desenvolupen en els àmbits següents: 1) Exportacions; el material de defensa exportat a Israel des d’Espanya; 2) importacions; el material de defensa importat per Espanya des d’Israel; 3) l’adjudicació a empreses israelianes de contractes de productes i serveis per a les forces armades o els cossos de seguretat a l’Estat espanyol; 4) la col·laboració empresarial entre empreses espanyoles i israelianes per accedir a tercers mercats; 5) la col·laboració entre universitats, empreses i institucions en projectes de recerca i formació; 6) la col·laboració bilateral entre els dos països en matèria d’intel·ligència i seguretat i en un marc més ampli de la UE i l’OTAN.

El novembre del 2023 es van exportar des d’Espanya 987.000 euros en municions a Israel. Ho va fer Nammo Palencia, la filial de la multinacional noruecfinlandesa Nammo, i les municions són per a l’empresa Elbit Systems, una de les principals proveïdores de l’Exèrcit israelià. Al desembre es van exportar més municions/projectils, encara que en aquest cas amb la finalitat de ser reexportades a les Filipines. Espanya també ha exportat a Israel material relacionat amb vehicles blindats a l’octubre, novembre, gener i febrer, en aquests darrers dos mesos també en relació amb reexportacions a les Filipines.

Les importacions, per la seva banda, no s’han suspès, tal com va reconèixer al febrer la Secretaria d’Estat de Comerç, i és que l’Estat espanyol no ha deixat d’adquirir armament israelià, com feia abans del 7 d’octubre, i ha concedit des de llavors a empreses israelianes i les seves filials a Espanya contractes valorats en 1.027 milions d’euros, entre els quals destaquen el sistema de llançacoets SILAM (consorci amb Elbit) o ​​els míssils SPIKE (PAP Tecnos, filial de Rafael), tots dos publicitats com a “provats en combat”.

Les exportacions de Nammo desmenteixen les declaracions del ministre Albares del desembre i el gener que negaven que s’estiguessin produint vendes d’armament a Israel. Tant les exportacions com les importacions identificades desmenteixen així mateix el President Sánchez, que a l’abril responia a una interpel·lació del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, dient: “Quedeu-vos tranquil, que des del 7 d’octubre Espanya no desenvolupa cap operació de compravenda d’armes amb Israel, cap”.

L’investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i coautor de l’informe, Alejandro Pozo, alerta: “És difícil saber què ha exportat Espanya, però el que hem pogut trobar i identificar és molt preocupant. El Govern espanyol hauria de ser transparent i detallar les exportacions que ha fet Espanya des del 7 d’octubre de 2023”.

Per tot això, des del Centre Delàs i la campanya Final al Comerç d’Armes amb Israel demanen:

  • La modificació de la normativa espanyola de control del comerç d’armaments (Llei 53/2007) per incloure expressament la possibilitat que s’acordi un embargament d’armes a un país determinat (tant per a exportacions com importacions).
  • La revocació de totes les autoritzacions vigents de material de defensa i doble ús el destí o origen de les quals sigui l’Estat d’Israel.
  • Més transparència en el comerç d’armes espanyol en general, i amb Israel en particular.

“Si en una situació tan excepcional com la de Gaza, el Govern espanyol no aplica la legislació per aturar el comerç d’armament amb Israel, ens hauríem de preguntar per a què serveix aquesta normativa. Fins ara només per legitimar la política de foment d’exportacions d’armament del Govern espanyol i per donar seguretat jurídica a les empreses exportadores. És evident que la protecció dels Drets Humans no és a l’agenda del Govern espanyol”, apunta Eduardo Melero, també investigador del Centre Delàs i coautor de l’informe.

També és prova d’això com Espanya, en un clima de conflictivitat i tensions a nivell global, va vendre entre el gener del 2022 i el juny del 2023 armament a 109 països. En aquest període es van fer exportacions d’armament per valor de 5.845 milions d’euros, entre les quals destaquen 1.282 milions d’euros (el 23% del total) amb destinació a l’Orient Mitjà. La publicació assenyala com a especialment preocupant que el primer semestre del 2023 el 55% del total les autoritzacions a l’exportació de material militar espanyol hagin tingut com a destinació països de l’Orient Mitjà, especialment l’Aràbia Saudita (534 milions), Emirats Àrabs Units (321), Israel (44) i Oman (40).

L’anàlisi que publica avui el Centre Delàs sota el títol “Business as usual. Anàlisi del comerç d’armes espanyol de 2022-23 i arguments per a un embargament d’armes a Israel”alerta també que el Govern va aprovar en el mateix període 2.975 autoritzacions, mentre que únicament va denegar 2 exportacions. Davant d’això, els autors apunten que l’escàs nombre de denegacions només es pot interpretar com a falta de voluntat política per aplicar d’una manera rigorosa la llei de control del comerç d’armes.

Tica Font, també investigadora del Centre Delàs i coautora de l’informe, declara al respecte que “en plena ofensiva israeliana sobre Palestina, amb conflictes al Iemen i Síria, atacs a població kurda a Turquia i Iraq, i tenint en compte les enormes tensions a la regió, les exportacions de material militar espanyol amb destinació a l’Orient Mitjà són qüestionables moralment i legalment”.

La investigació conclou que malgrat la probable il·legalitat de moltes d’aquestes operacions, i la seva contribució a violacions de drets humans, la política del Govern espanyol per fomentar la indústria militar i facilitar al màxim les exportacions llança un missatge molt clar a la indústria: no n’hi ha traves per a la venda d’armes ‘Made in Spain’.

Descarrega el resum executiu en català aquí i l’informe complet en castellà aquí (aviat disponible també en català).

Més informació i entrevistes:

Maria Vázquez: premsa@centredelas.org / 934411947 / 633561498



Publicacions Relacionades