El Banc Santander i el negoci de les armes

El Banc Santander i el negoci de les armes

Publicat a Directa

El Banco Santander financia o ha financiat el sector armamentístic. El Centre Delàs va estar present a la darrera Junta d’accionistes d’aquesta poderosa entitat financera.

Davant d’Emilio Botín i la resta del consell d’Administració, entre les que destacava la presència del seu vice-president, Matías Rodríguez Inciarte, un dels dos espanyols que té una cadira fixa al Club Bilderberg, junt a la Reina Sofía. Es va denunciar explícitament que el Banco Santander ha fet servir les participacions accionarials en empreses que fabriquen armes, la concessió de crèdits a empreses productores d’armes i amb el finançament d’exportació d’armes.

En concret, el Banco Santander participa en l’actualitat amb el 22,6% a l’empresa d’armes MaxamCorp Holding, a través de la seva societat de capital risc Vista Desarrollo. Aquest holding compta entre les seves empreses amb Explosivos Alaveses (Expal), empresa que es dedica íntegrament a la producció de bombes i explosius i que, fins que va ser prohibit per llei, fabricava mines antipersona i municions de dispersió.

El Banco Santander posseeix o gestiona accions de l’empresa d’armes nord-americana Textron per un valor de 510.000 dòlars, una empresa que ven míssils amb municions de dispersió. Les bombes de dispersió han sigut recentment prohibides a l’Estat espanyol, en virtut del Tractat Internacional del que es signatari. Tanmateix, Estats Units, d’on és l’empresa Textron, no ha signat aquest tractat, pel que segueix produint bombes de dispersió. El Banco Santander també manté relacions comercials i poseeix accions d’EADS-CASA per valor de 2.540.000 dòlars. Aquesta companyia fabrica míssils que porten càrregues nuclears que, si desgraciadament apleguen a ser utilitzades, no distingeixen entre combatents i població civil, com és el cas de les bombes de dispersió.

En definitiva, el Banco Santander contribueix directament i indirecta a la producció d’armament nuclear i bombes de dispersió. El President Botín no va dedicar-li massa temps a respondre i desmentir, sense gaire arguments, aquestes acusacions. Però el que és segur és que la campanya Banc Santander sense armes i l’aparició de la seva web (www.bancosantandersinarmas.org), similar a la del BBVA sense armes, els ha fet mal, perquè no per casualitat al poc de ser penjada a la xarxa va ser objecte de forts atacs. Ara, ja refeta, la web es pot consultar, així com la intervenció a la Junta d’accionistes, perquè tothom sàpiga que el Banco Santander treu beneficis del negoci de les armes.



Publicacions Relacionades
 07/07/2010


Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre