El Centre Delàs denuncia al Consell Europeu les exportacions d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita
El Centre Delàs ha participat avui, 16 de maig, en la reunió del Consell Europeu sobre Exportacions d’Armes Convencionals (COARM), organitzada per l’European External Action Service i Saferworld, al Consell Europeu a Brussel·les. Més de 50 organitzacions de tota Europa han participat en la trobada amb representants polítics del Consell Europeu amb la finalitat d’analitzar i treballar tasques de incidència en matèria de exportacions d’armament dels estats membre de la Unió Europea.
Enguany dos temes han dominat el control de la transferència d’armes convencionals de la UE, i han estat les qüestions centrals del debat: el subministrament d’armes als que podrien usar-les en la guerra al Iemen (ara en el seu cinquè any) i la revisió de la implementació de la Posició Comuna 2008/944/PESC.
L’objectiu central del dia ha estat comprendre el context en què operen els governs i la justificació dels diferents enfocaments seguits pels diferents estats membres pel que fa a les transferències d’armes i el conflicte del Iemen, i després considerar les implicacions que això comporta. Així com la revisió de la Posició Comuna i la direcció futura dels controls de transferència d’armes de la UE. No obstant això, aquests no són els únics desenvolupaments rellevants a aquest tema durant l’últim any, la implementació i universalització del Tractat de Comerç d’Armes (TCA) són desafiaments constants. En l’últim any, la UE ha adoptat una nova estratègia contra les armes de foc il·lícites, les armes petites i lleugeres i les seves municions, i s’han produït importants avenços recents cap a l’acord d’un Fons Europeu de Defensa que implica més diners per producció de material militar.
Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, ha preguntat al representant de la Junta Interministerial para el Comercio y Control del Material de Defensa y Tecnologías de Doble Uso (JIMDDU), Ramón Muro, sobre les exportacions espanyoles a Aràbia Saudita que vulneren la legislació espanyola i la Posició Comuna de la Unió Europea referent al comerç d’armes.
L’Aràbia Saudita ocupa el tercer lloc en el rànquing de majors importadors d’armes espanyoles i va adquirir armament espanyol per un valor de 270,2 milions d’euros, només el 2017; va importar armes espanyoles per un valor de 1.677.880 milions d’euros durant el període 2008-2017. “España ha exportat armes a l’Aràbia Saudita per un import superior als 1.100 milions d’euros des que va començar la guerra al Iemen. Com a exemple les 400 bombes làser o el recent contracte de 5 vaixells de guerra de Navantia”, ha destacat Calvo en la sessió d’avui del COARM al Consell Europeu. “Com comprova el govern espanyol que les seves armes, per exemple les venudes durant tots aquests anys a l’Aràbia Saudita I els Emirats Àrabs Units, no són utilitzades al conflicte armat del Iemen?”.