Més de 180 persones participen en una jornada de debat i reflexió sobre la pau i la seguretat a nivell global i local

Més de 180 persones participen en una jornada de debat i reflexió sobre la pau i la seguretat a nivell global i local

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Universitat Internaional de la Pau van organitzar el passat 16 de novembre el Congrés internacional “Una altra seguretat és possible”, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, una jornada de reflexió i debat sobre com construir polítiques alternatives de seguretat i defensa en l’àmbit global i com aterrar-les al món local, amb la participació de més d’una dotzena d’expertes d’aquí i d’arreu.

Josep Ramoneda, Johan Galtung, Itziar Ruiz-Gimenez, Georges Berghezan, Patricia Guerrero, Carlos Giménez Romero, Josep Mayoral, Tarja Cronberg, Karlos Pérez de Armiño, Rafael Martínez, Dolors Sabater, Nuria del Viso, Ana Barrero i Kristian Herbolzheimer, són les veus que vam poder escoltar en les diferents taules de la jornada que ja es pot recuperar en format vídeo en el canal Youtube del Centre Delàs.

A la conferència inaugural, el periodista, filòsof i pensador Josep Ramoneda, va oferir una perspectiva filosòfica sobre el concepte de seguretat al llarg de la història. Acompanyat per la moderació de José María Perceval, membre de la Universitat Internacional de la Pau, Ramoneda va destacar durant la seva ponència dos elements principals que serveixen de base a la seguretat: les hegemonies i la por, i és que “el discurs de la seguretat reforça el control de la ciutat a través de la por”.

La primera taula del congrés, va comptar amb la moderació de Nuria del Viso, periodista, antropòloga, experta en pau i seguretat i membre de Funhem, que va introduir les “Narratives de seguretat i la pau: qüestionar el paradigma hegemònic de la seguretat”. Johan Galtung ens va explicar per videoconferència què entén per “seguretat”, com es podrien construir models adaptats al món actual, donant unes dades sobre models que s’utilitzen per ara. En canvi, Itziar Ruiz-Giménez es va centrar en els problemes de les narratives hegemòniques. Georges Berghezan va tancar la taula amb una intervenció sobre la seguretat armada i els seus defectes obvis.

La segona taula, “Construïm una seguretat des d’abaix; Experiències de polítiques de pau i seguretat locals”, va ser introduïda per Ana Barrero, presidenta de l’Associació Espanyola de la Recerca per la Pau. La primera ponent, Patricia guerrero, advocada, exjutgessa i activista feminista, ens va explicar la seva experiència a través de “Ciudad de las Mujeres” que va crear fa uns anys a Colòmbia. Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president de la Xarxa d’Alcaldes i alcaldesses per la Pau, va fer ús de la seva experiència personal per descriure una societat amb un govern més adequat per abordar les qüestions actuals, mentre que Carlos Giménez, director de l’Institut de Drets Humans, Democràcia, Cultura de Pau i No-violència; va analitzar els diferents tipus de violència que es troben a una ciutat. Per acabar, l’alcaldessa de Badalona Dolors Sabater, ens va explicar quines polítiques va dur a terme quan va començar el seu mandat.

A l’última taula, Kristian Herbolzheimer, director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), va presentar els ponents (Tarja Cronberg, experta en pau, seguretat y desmilitarització; Karlos Pérez de Armiño, doctor en ciències polítiques i diplomat en Estudis Europeus y ajuda internacional humanitària; i Rafael Martínez catedràtic de ciències polítiques) i les tres preguntes que servirien de base a la conferència: Què defineix la seguretat? Què és? Qui defineix com es treballa la seguretat?

Diverses crítiques de la seguretat i propostes de noves conceptualitzacions han sigut formulades per part dels ponents, però també per part del públic durant els debats. Els assumptes més recurrents has estat la seguretat humana en mà de la població, sense el domini complet dels governs, els Estats i les organitzacions internacionals i més enllà, la seguretat sense que sigui impregnada pel concepte de guerra.  

Amb aquesta jornada, el Centre Delàs D’estudis per la Pau i la Universitat per la Pau, han volgut destacar la importància d’avui dia de qüestionar els paradigmes de la seguretat, i també pensar com es podria adaptar perquè puguin ser més operatius i factibles en la societat actual.



Publicacions Relacionades
 04/12/2018

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre