El Centre Delàs i l’Escola de Cultura de Pau participen en la trobada del COARM a Brussel·les sobre el comerç d’armes europees
Els dies 12, 13 i 14 de juny, membres del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i de l’Escola de Cultura de Pau van participar en diferents activitats relacionades amb la trobada anual del Grup de Treball del Consell Europeu sobre Exportacions d’Armes Convencionals (COARM). L’objectiu de les trobades, sota el títol COARM Reviewing the common position steady as she goes or time for a change i organitzats pel European External Action Service (EEAS) i Saferworld, era compartir i crear espais de treball sobre la revisió de la Posició Comuna 2008/944/PESC, que pretén ser un reglament per a les exportacions d’armes dels Estats membre.
El dimarts 12, membres del Centre Delàs van participar en la reunió preparatòria entre entitats i ONG’s on es va debatre sobre les expectatives que es presenten amb la revisió de la Posició Comuna. També es va fer una valoració general de la Posició Comuna com a eina de regulació, el seu grau de compliment i els elements que haurien de canviar per fer-la més efectiva tenint en compte que la majoria d’organitzacions han constatat diverses vulneracions. A la trobada van acudir Saferworld, PAX, Amnistia Internacional, Control Arms, Group for Research and information on Peace and Security (GRIP), Rete Italiana per il Disarmo, SIPRI, Vredesactie, Ires Toscana, Save the Children, Campaign Against arms Trade, entre d’altres.
El dimecres 13 es va celebrar la trobada amb el COARM, a la qual van acudir membres del Centre Delàs i de l’Escola de Cultura de Pau, que en la primera sessió van presentar els informes realitzats per ambdues entitats “Comerç d’armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en conflicte armat” i “Comerç d’armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió”. Durant la presentació es va emfatitzar el fet que els Estats membre de la UE van exportar armes en 2015 a països en conflicte armat i/o tensió, especialment en les categories pertanyents a armes lleugeres, municions i explosius, i també a la d’aeronaus militars. Ambdues entitats van denunciar la falta de voluntat política per aplicar els criteris de la Posició Comuna.
Després es van obrir diverses sessions de debat per analitzar els criteris de la Posició Comuna, on altres ONG’s van explicar també les vulneracions a la Posició Comuna que havien detectat i la seva preocupació perquè la normativa sigui més efectiva. Va destacar la denúncia d’Amnistia Internacional referent a exportacions d’armes europees a països amb vulneracions reiterades de drets humans.
A la trobada que es va desenvolupar en quatre sessions, van acudir diverses entitats i ONG’s presents en la trobada del dia anterior, i a més algunes representants d’entitats de drets humans que estudien el cas concret de la situació a Iemen com el Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS). El cas de Iemen i les exportacions d’armes a Aràbia Saudita van estar al centre del debat de la majoria de les sessions. També va ser així amb el cas d’Israel i les exportacions d’Estats membre europeus a aquest país.
Per part dels governs es va comptar amb la presència de 16 Estats membre d’un total de 28: Bulgària, Suècia, Finlàndia, Àustria, Països Baixos, Malta, França, Itàlia, entre uns altres. La trobada no va comptar amb la presència d’Espanya.
El dijous 14 es va realitzar una altra trobada a la qual van acudir membres del Centre Delàs amb les ONG’s participants dels dies anteriors. Durant la jornada es va valorar la reunió amb el COARM i les possibilitats d’aconseguir canvis efectius en la Posició Comuna. A més es van estudiar en major profunditat casos concrets d’exportacions a països d’armes com a Israel i Aràbia Saudita. També es van acordar alguns punts per al treball i la incidència conjunta.