Seminari El paper dels mitjans de comunicació i els conflictes armats: el cas de la República Democràtica del Congo

  23 febrer, 2016
 Lloc: sede de Lafede.cat , Barcelona
 Organitza: Centro Delàs
 Tipus d'esdeveniment:

Seminari El paper dels mitjans de comunicació i els conflictes armats: reptes, oportunitats i dificultats. Recursos naturals i vulneracions de drets humans: la República Democràtica del Congo.

Dimarts 23 de febrer de 2016, seu Lafede.cat , Barcelona

Seminari adreçat a periodistes i àmbit comunicació, organitzat pel Centre Delàs i l’Escola de Cultura de Pau.

La República Democràtica del Congo (RDC) és un dels conflictes armats més greus de l’actualitat a l’Àfrica Subsahariana i es troba entre els més actius i violents a nivell internacional, pateix greus crisis humanitàries com a conseqüència de la guerra que els afecten, que generen importants desplaçaments forçats de població, greus violacions de drets humans, incloent violència de gènere, a més de l’ús de la violència sexual com a arma de guerra, i té conseqüències a nivell regional i internacional.

Malgrat el seu greu impacte, és un conflicte oblidat per a l’opinió pública catalana i internacional perquè no té una presència important en els mitjans de comunicació, que en donen una imatge parcial, sense analitzar les seves arrels històriques i culturals, ni les dinàmiques locals, regionals i internacionals, vinculades també a dinàmiques de poder on d’altres països de la regió i de la comunitat internacional juguen un paper fonamental, en un món globalitzat. En conseqüència, aquestes crisis oblidades tampoc tenen una presència destacada a l’agenda política catalana.

Així doncs, aquesta activitat ha tingut com a objectiu incidir i capacitar els mitjans de comunicació amb informació de qualitat sobre la situació de conflicte armat que pateix RDC del paper que hi juga Catalunya, des d’una perspectiva de gènere a través d’un seminari destinat a periodistes, mitjans de comunicació i experts en comunicació i conflictes.
El seminari pretenia crear un espai per conversar i crear una reflexió conjunta per arribar a recomanacions i accions de millora per a tractar les conflictes oblidats des dels mitjans de comunicació, amb un especial èmfasi en el conflicte a la República Democràtica del Congo.
En aquest seminari en format d’esmorzar-tertúlia, des de l’Escola de Cultura de Pau i el Centre Delàs hem incorporat unes dades i arguments basats en elements claus de l’informe sobre el conflicte de RDC.

Format del seminari

  • Introducció a carrèc de Jordi Calvo (investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau) i Josep M. Royo (investigador de l’Escola de Cultura de Pau), ambdòs autors, amb breu presentació de les conclusions de l’informe sobre el conflicte a RDC
  • Intervencions curtes:
    • Des de l’àmbit de comunicació: Montse Santollino (responsable de comunicació de LaFede.cat i responsable de projecte Vademecum Devreporter)
    • Des de l’àmbit acadèmic: Antoni Castel (co-director del Màster en Comunicació de Conflictes Armats, Pau i Moviments Socials de la UAB) i Joana Gallego (Co-Directora del Màster en Gènere i comunicació de la UAB)
    • Des de la experiència de terreny: Carla Fibla (periodista especialitzada en el Magreb i Proper Orient, membre de LolaMora Producciones, col·lectiu de profesionals de la comunicació des d’una perspectiva de gènere) i Gemma Parrelada (corresponsal a l’Àfrica Subsahariana, premi Joan Gomis) per a una reflexió sobre el paper dels mitjans de comunicació com a eina de transformació del conflicte a la RDC
  • Debat obert entre els periodistes convidats i altres participants

A més el seminari va comptar amb la participació, entre d’altres, de:

– Nadine Fula (periodista de Radio Okapi, ràdio de República Democràtica del Congo)
– Josep Ramon Giménez (periodista i reporter en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament)
– Rosa Maria Calaf (periodista TVE)
– Alicia Oliver (periodista i membre de la junta directiva de la Comissió per al Periodisme solidari – Col·legi de periodistas de Catalunya)
– Marc Toro (periodista del diari ARA)
– Marc Font (diari Sentit Crític)
– Jordi de Miguel (periodista La Directa)
– Rita Huybens (membre / ex presidenta de la Lliga dels Drets dels Pobles)
– Marta Macias (ex-directora de l’ACCD)

Aquest seminari és resultat del projecte “El triangle de l’oblit: RCA, RDC, Sudan del Sud. De la investigació a la incidència a Catalunya” implementat pel Centre Delàs i l’Escola Cultura de Pau i finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en el qual es pretén incloure en l’agenda política i mediàtica alguns dels conflictes tradicionalment oblidats tant pels governs com pels mitjans de comunicació, com és el cas de la RDC.

Amb el suport de: