El World Peace Congress de l’IPB reuneix més de 900 persones a Barcelona i 1.700 virtualment des de 126 països per #ReImaginarElMón

El World Peace Congress de l’IPB reuneix més de 900 persones a Barcelona i 1.700 virtualment des de 126 països per #ReImaginarElMón

El Congrés Mundial per la Pau de Barcelona, coorganitzat per l’International Peace Bureau (IPB) i l’ICIP, amb la col·laboració del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha assolit un total de 2.600 participants, que han seguit el centenar de conferències, tallers i esdeveniments culturals programats.

Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, el congrés s’ha celebrat en format híbrid, amb activitats presencials, repartides entre el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i la seu de Blanquerna – Universitat Ramon Llull, i retransmeses per internet.

Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i vice president del International Peace Buerau, en la plenària inaugural del World Peace Congress.

900 persones han assistit de forma presencial al congrés, mentre que 1.700 ho han fet de manera virtual des de 126 països. A Barcelona s’han pogut escoltar activistes de l’Afganistan, Corea, Europa, els Estats Units, l’Índia o Mongòlia parlar de qüestions com el desarmament nuclear, la justícia climàtica, el racisme i els drets dels pobles indígenes.

Tal com explica el director executiu de l’IPB, Reiner Braun, aquest és el major esdeveniment internacional per la pau d’enguany: “Des del meu punt de vista, ha estat el congrés adequat en aquest difícil moment polític, i en el lloc adequat perquè hem rebut un gran suport de la ciutat. L’IPB seguirà treballant per un major compromís per la pau després del congrés”.

El congrés va néixer amb l’objectiu de dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l’acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau.

Segons Jordi Calvo, vicepresident de l’IPB i membre del comitè local, aquests reptes s’han aconseguit: “Al congrés hem constatat que el moviment pacifista no està sol. La gran participació de moviments feministes, antiracistes i per la justícia global en les conferències i seminaris mostren que el pacifisme està més viu que mai, però que necessita adaptar-se a les noves narratives i generacions. Després d’aquest congrés el moviment per la pau català, espanyol, europeu i mundial és més fort”.

Acte simbòlic a la plaça Joan Coromines durant el World Peace Congress.

El Centre Delàs ha estat una de les entitats de pau de l’Estat que han col·laborat estretament amb les entitats impulsores del Congrés implicant-se activament en els diferents àmbits de l’esdeveniment, com a part de Comité Local en l’organització. Membres expertes del Centre han participat en les diferents plenàries, tallers i altres activitats programades en el marc d’aquestes jornades internacionals de pau. Chloé Meulewaeter, experta del Centre Delàs i de l’IPB, va compartir escenari amb Reiner Braun, director executiu de l’IPB, conduint la plenària inaugural del Congress, en la qual va fer un parlament Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i vice president de l’IPB. Yara El Harake, membre col·laboradora del Centre Delàs va ser una de les ponents de la sessió de cloenda del Congrés. A més, diferents tallers del programa van comptar amb l’impuls i la participació de membres del Centre, com ara el Workshop “Defund the Military – Defend People and the Planet” coorganitzat amb la campanya GCOMS (que va moderar Jordi Calvo, i que va comptar amb el membre del Centre Delàs, Pere Ortega com a ponent), el Workshop “Las intersecciones de paz y género” (amb la participació de les membres del Centre Delàs, Blanca Camps Febrer i Anna Montull), el Workshop “Mujeres la diáspora construyendo paz” (amb la participació de la presidenta del Centre, Nora Miralles) o el Workshop “Cambio climático, medioambiente y paz” (amb la participació dels membres del Centre, Pere Brunet i Chloé Meulewaeter).

Cap a un Congrés Català de Cultura de Pau

El congrés també ha servit perquè les diferents entitats de pau de Catalunya es reunissin físicament per primera vegada des de l’inici de la pandèmia del coronavirus i de l’esdeveniment n’ha sortit el compromís d’organitzar un Congrés Català de Cultura de Pau en un termini de dos anys.

Serà després d’un procés d’anàlisi, reflexió i acció, tal com explica el director de l’ICIP i membre del comitè local, Kristian Herbolzheimer: “Els valors de la pau i la justícia són acceptats a casa nostra, però la realitat contrasta amb les bones intencions. El moviment per la pau ha de fer un pas més perquè els compromisos institucionals es plasmin en transformacions necessàries. Necessitem actualitzar el nostre discurs i cercar noves aliances per tenir un major impacte”.

El congrés es va inaugurar divendres 15 d’octubre amb un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau. En aquesta sessió inaugural van participar noms destacats com el polític britànic Jeremy Corbyn i la directora executiva d’ICAN, Beatrice Fihn.

Podeu recuperar el vídeo íntegre de la sessió inaugural aquí:

Homenatge a Arcadi Oliveres

Al llarg del cap de setmana s’han portat a terme un centenar d’activitats, entre tallers i conferències. També hi ha hagut espai per la part lúdica, amb un concert de la trompetista Memi Sillah i la banda Bigwé, mentre que la part més emotiva ha estat l’homenatge que les entitats i institucions del moviment per la pau de Catalunya han fet al mestre i referent Arcadi Oliveres, mort el passat mes d’abril, al Pati de les Dones del CCCB.

Representants del moviment han desplegat una pancarta on s’hi podia llegir “Gràcies sempre, Arcadi. De per vida” i han cantat la cançó Imagine, de John Lennon.

Premi Sean MacBride

Cada any, l’IPB atorga el Premi de la Pau Sean MacBride a una persona o organització que ha realitzat una tasca destacada per la pau, el desarmament i/o els drets humans. Aquest any el premi s’ha lliurat al moviment Black Lives Matter per la dedicació i l’esforç per crear un món on la vida de les persones negres pugui prosperar.

En representació del moviment, en el marc del Congrés Mundial per la Pau ha rebut el premi la reverend Karlene Griffiths Sekou, directora de Healing Justice and International Organizing: “El nostre moviment no és un moment en el temps, és un recordatori constant per eradicar la supremacia blanca, canviar les polítiques racistes i enderrocar els sistemes opressius”, a afirmat.

Podeu conèixer més sobre el Congrés i llegir totes les declaracions finals a la seva pàgina: https://www.ipb2021.barcelona/



Publicacions Relacionades
 19/10/2021

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!