Cinc entitats financeres espanyoles han invertit 6.500 milions € en armes nuclears.

Cinc entitats financeres espanyoles han invertit 6.500 milions € en armes nuclears.

Segons l’informe, Don’t Bank on the Bomb, publicat avui per l’ONG holandesa PAX i amb la qual el Centre Delàs d’Estudis per la Pau hi col·labora en les campanyes per reduir el finançament de la indústria militar, cinc entitats financeres espanyoles han invertit al voltant de 6.500 milions d’euros en 27 empreses productores d’armes nuclears des de 2013.

El BBVA es qui més finança les empreses d’armament nuclear, i va posar a la disposició d’aquestes 2.837 milions d’euros i va atorgar préstecs de més de 2.000 milions d’euros.

En el cas del Banc Santander la xifra d’inversions ronda els 1.575 milions d’euros, atorgant préstecs per una suma de 1.250 milions d’euros a les companyies d’armes nuclears.

En el cas del Banc Sabadell, va invertir 27 milions d’euros en empreses productores de material militar nuclear i va atorgar préstecs per la mateixa quantitat.

Bestinver va posar a disposició de les empreses 147 milions d’euros. A més, posseeix i gestiona accions de les companyies productores d’armes nuclears per un valor de més de 145 milions d’euros.

Finalment, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha posat a disposició de les empreses d’armament nuclear 1.916 milions d’euros, i posseeix o administra accions d’aquestes per una quantitat aproximada d’1.883 milions d’euros.

Les empreses fabricants d’armes nuclears que financen aquestes cinc entitats financeres espanyoles són: Aecom (USA), Aerojet Rocketdyne (USA), Airbus Group (The Netherlands), BAE Systems (United Kingdom), Bechtel (USA), Boeing (USA), BWX Technologies (USA) ,Charles Stark Draper Laboratory (USA), CH2M Hill (USA), Engility Holdings (USA), Fluor (USA), General Dynamics (USA), Honeywell International (USA), Huntington Ingalls Industries (USA), Jacobs Engineering (USA), Larsen & Toubro (India), Leonardo – Finmeccanica (Italy), Lockheed Martin (USA), MOOG (USA), Northrop Grumman (USA), Orbital ATK (USA), Raytheon (USA), Safran (France), Serco (United Kingdom), Textron (USA), Thales (France) i Walchandnagar Industries (India).

Campanya Banca Armada

Des de 2008, juntament amb Setem, RETS, Justícia i Paz i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), el Centre Delás promou la sensibilització i la denúncia de les entitats financeres que participen en la indústria militar, mitjançant la campanya Banca Armada.

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la societat perquè exigeixin a les entitats financeres espanyoles que canviïn les seves polítiques i finalitzin tota relació amb empreses socialment irresponsables. Aquesta iniciativa mostra la importància de les relacions entre els bancs i les empreses fabricadores d’armament. D’aquesta manera es vol identificar a aquelles entitats financeres que són responsables de pràctiques poc ètiques, com l’obtenció de beneficis a través de la fabricació i l’exportació d’armes.

Aquesta campanya utilitza i divulga activament les dades de Don’t bank on the Bomb.

Per a més informació pot consultar l’informe Don’t bank on the Bomb aquí


   Per a més informació pot consultar l’informe Don’t bank on the Bomb aquí

Publicacions Relacionades
 08/12/2016

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!