Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de Bankia 2017

Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de Bankia 2017

La Campanya Banca Armada -integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i Fets- ha participat per primera vegada en la Junta General d’Accionistes de Bankia, celebrada el passat divendres 24 de març de 2017 a València. La delegació de 9.000 accions cedides per accionistes de Bankia que no estan d’acord amb les polítiques d’inversions en empreses d’armes per part del seu banc, ha donat veu als activistes de la campanya en la junta.

Vídeo de la intervenció:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/536-intervencion-en-la-junta-de-accionistas-de-bankia-2017

Edgar Vera, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i en representació de la Campanya Banca Armada, ha intervingut durant el torn de paraula de la junta general per denunciar per primera vegada davant els directius, accionistes i Consell d’Administració, les polítiques de finançament d’empreses d’armament. En la intervenció s’ha exposat a tots els presents les diferents formes a través de les quals Bankia finança la fabricació d’armes al món.

“Sabem que Bankia ha finançat amb almenys 500 milions a les empreses d’armament més importants d’Espanya i del món. Potser és aquesta una de les inversions més segures i estables que han tingut, però siguin conscients que la seva rendibilitat s’ha portat per davant amb tota certesa la vida de massa víctimes dels conflictes armats que castiguen el planeta i que, com veiem ara, obliguen a fugir a milions de persones de les seves llars i fins i tot arriben a les nostres fronteres suplicant una vida millor”.

L’activista membre de la Campanya Banca Armada ha posat en relleu la controvertida relació a través de participacions accionarials, concessió de crèdits i inversions amb empreses fabricants d’armes com són Larsen & Troubo (fabricació de míssils de capacitat nuclear d’abast terra-aire,), Indra (productora de sistemes de tir i altres components tecnològics d’avions de combat i projectils), Maxam (empresa que ha fabricat mines antipersona i bombes de dispersió fins que l’hi van prohibir), Tecnobit (fabricant de components electrònics per a equipaments militars), Navantia (fabricant i destacada exportadora de vaixells de guerra) o Oesia (que desenvolupa simuladors d’artilleria i de tir per a avions de combat com el Typhoon).

“Boeing, EADS, General Dynamics, Honeywell International, ITT Corporation, Lockheed Martin, Northrop Grumman i Thales, (…) potser no els hi diuen res però són les principals fabricants d’avions de guerra, helicòpters militars, submarins, míssils balístics, nuclears, intercontinentals, tancs i blindats, canons, bombes de tot tipus i fins i tot armes lleugeres; una infinitat d’armament que Bankia ha finançat”.

Vídeo de la crònica d’Edgar Vera:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/537-comentario-post-junta-de-accionistas-de-bankia-2017

En el torn de resposta, José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, ha negat que la seva entitat financi cap tipus d’empreses d’armes. Alhora ha convidat a la Campanya Banca Armada a fer-los arribar els informes sobre Banca Armada als que s’ha fet referència durant el discurs, com és l’informe del Centre Delàs “Los bancos que invierten en armas. Actualización de la financiación de armamento nuclear, de bombas de racimo y de las principales industrias militares españolas (2011-2016)”.



Publicacions Relacionades
 25/04/2017

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!