Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de Banco Santander 2017

Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de Banco Santander 2017

La Campanya Banca Armada -integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i Fets- ha participat un any més en la Junta General d’Accionistes de Banco Santander, celebrada el passat divendres 7 d’abril de 2017 a Santander. La delegació de 203.693 accions cedides per accionistes de Banco Santander que no estan d’acord amb les polítiques d’inversions en empreses d’armes per part del seu banc, ha donat veu als activistes de la campanya en la junta.

Vídeo de la primera intervenció:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/534-primera-intervencion-en-la-junta-de-accionistas-banco-santander-2017

En la primera intervenció, Anna Montull, membre de la Campanya Banca Armada i en representació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha denunciat un any més que Banco Santander segueix ocupant el segon lloc en el rànquing de la banca armada espanyola. L’activista de la Campanya Banca Armada va destacar les inversions i finançament de l’entitat a empreses de la indústria militar que fabriquen armes nuclears.

“La setmana passada van començar les negociacions en l’ONU per impulsar un tractat internacional de prohibició de les armes nuclears, però algunes entitats del sector financer, com la seva, persisteixen a col·laborar amb les empreses que fabriquen aquest controvertit armament. Sí, vostès han afirmat en més d’una junta que el Banc Santander no finançava empreses productores d’armes nuclears. No obstant això, la seva entitat apareix i (…) de forma destacada en l’informe “Els bancs que inverteixen en armes” de 2016, document que presenta les relacions financeres més significatives entre bancs espanyols i empreses productores d’armes”.

Text de la segona intervenció

http://www.bancaarmada.org/es/actividades/juntas-de-accionistas/523-intervenciones-en-la-junta-de-accionistas-de-banco-santander-2017


Maria Vázquez, membre de la Campanya Banca Armada i en representació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, va posar en relleu en la segona intervenció a la junta d’accionistes, les controvertides polítiques d’inversió de l’entitat en empreses fabricants i exportadores d’armes i la seva coresponsabilitat amb les conseqüències de les guerres i tensions al món i l’actual crisis de refugiades.


“Banc Santander, a través de les inversions i finançament a companyies com Maxam, Finmeccanica, Indra o Airbus, està contribuint al fet que aquestes empreses es beneficiïn per partida doble dels conflictes armats. D’una banda, sent els principals exportadors europeus d’armes; exporten armes que acaben en mans dels qui perpetuen aquestes guerres. Per una altra, aquestes empreses es lucren al seu torn de la militarització de les fronteres que s’està duent a terme a Europa. Una militarització de les fronteres que té l’objectiu de contenir el flux de persones refugiades que fugen dels conflictes que aquestes mateixes empreses estan alimentant”.


Vídeo de la resposta d’Ana Botín, presidenta de Banco Santander:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/535-respuesta-de-la-presidenta-de-banco-santander-a-la-campana-banca-armada-2017

Ana Botín, presidenta de Banco Santander, va respondre a totes dues intervencions assegurant que per Banco Santander aquest és un tema prioritari i que no només han avançat molt des de 2015 en aquesta matèria, sinó que són una de les entitats líders en l’aplicació de polítiques que respectin la no inversió ni finançament a empreses que fabriquen armes i altres materials d’aplicació militar. La veritat és però que, segons dades de les inversions i la cessió de crèdits de Banco Santander durant el període 2011-2016 recollides en el informe del Centre Delàs “Els bancs que inverteixen en armes. Actualització del finançament d’armament nuclear, de bombes de dispersió i de les principals indústries militars espanyoles (2011-2016)”, Banco Santander és líder, però de les entitats bancàries que més inverteixen en armament.



Publicacions Relacionades
 25/04/2017

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!