Desenes d’organitzacions i col·lectius denunciem a la Junta General d’Accionistes d’Indra que l’empresa continuï apostant per liderar el negoci de les armes i la militarització de fronteres

Desenes d’organitzacions i col·lectius denunciem a la Junta General d’Accionistes d’Indra que l’empresa continuï apostant per liderar el negoci de les armes i la militarització de fronteres

De manera conjunta i amb la col·laboració de més d’una trentena de col·lectius i entitats, en una acció impulsada per la Fundació Finances Ètiques, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Alternativa Antimilitarista MOC, WRI-IRG (Internacional de Resistentes a las Guerras), Ecologistas en Acción i Desarma Madrid, activistes per la pau i el desarmament han intervingut avui a la junta d’accionistes d’Indra, en una acció d’Accionariat Crític. Com a part de la campanya estatal #DesarmandoIndra els col·lectius i entitats pacifistes, ecologistes, pel desarmament i la desmilitarització, i la defensa dels drets de les persones migrants i desplaçades per la força de tot l’Estat espanyol, han tornat a denunciar que la empresa Indra s’enriqueix de la producció d’armament i la militarització de fronteres.

La denúncia s’ha dut a terme a la Junta General d’Accionistes d’Indra que ha tingut lloc avui a Alcobendas (Madrid) i ha consistit en la intervenció d’una activista de la campanya que ha traslladat als accionistes, directius i mitjans de comunicació, la denúncia dels vincles de l’empresa amb el negoci de la guerra i de la militarització de fronteres.

Indra, amb participació accionarial pública d’un 28% per part de la Societat Estatal de Participacions Industrials, va tancar el primer trimestre del 2023 amb beneficis que no només superen els del mateix trimestre el 2022, sinó que suposen un nou rècord per a l’empresa. Destaca la branca de Defensa i Seguretat en què ha incrementat un 31% la contractació, un creixement impulsat en part per la posada en marxa de la fase 1B del programa europeu Futur Sistema Aeri de Combat / Sistema d’Armes de Següent Generació (FCAS) . A més del seu paper com a coordinador industrial nacional del programa europeu, el contracte per a la Fase 1B posiciona Indra com una de les principals empreses tecnològiques del sector de la defensa a Europa.

En plena escalada de la despesa militar a tot el món exacerbada per la guerra a Ucraïna, empreses com Indra han obtingut quantiosos beneficis. A Espanya, els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2023 destinen un pressupost per al Ministeri de Defensa que representa un 23,4% més que el 2022. En aquest context, Indra va augmentar el benefici un 37% el primer trimestre del 2022. Un increment que es deu principalment a la contractació dels radars MK1 del projecte Eurofighter per a Alemanya i Espanya, segons explica la companyia en els resultats corresponents al primer trimestre del 2022.

L’activista de la campanya i membre d’Alternativa Antimilitarista MOC i WRI, Koldobi Velasco, ha apuntat a la seva intervenció a la Junta d’Accionistes que tot això confirma que part dels beneficis de l’empresa procedeixen de la seva participació en el negoci de les armes que alimenta i necessita de les guerres, i també de la militarització de fronteres.

“A més de lucrar-se del negoci de les armes que alimenta i necessita de les guerres, Indra és una de les empreses més destacades a Espanya i a nivell europeu en la militarització de fronteres, un fenomen que impacta a la vida, cossos i drets de les persones desplaçades per la força, que entre altres violències, fugen de les violències que generen les guerres”, han denunciat les activistes avui a la Junta d’Accionistes. Indra dedica al voltant del 27% de la producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol i sistemes de tir i de defensa electrònica que, entre altres coses, s’utilitzen per a la militarització de fronteres. Conjuntament amb altres empreses de l’entramat empresarial de militarització fronterera (ATOS, Eulen i Thales), han rebut un total de 56 contractes des de l’any 2019 per a la militarització de la Frontera Sud espanyola.

Tal com la campanya ha denunciat els últims anys, un exemple de les implicacions d’Indra en el negoci de la guerra és el seu rol en la producció d’armament europeu venut a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, països que lideren la col·lació a la guerra contra el Iemen. Les representants de #DesarmandoIndra han recordat que el 2019, en plena crisi humanitària al Iemen, l’empresa espanyola va subministrar un simulador per a pilots de l’avió de reabastament en vol A330 MRTT, exportat a l’Aràbia Saudita per França. “Des del març del 2015 diverses organitzacions internacionals, de la societat civil i organitzacions no governamentals han documentat de manera consistent que en els bombardejos aèris contra el Iemen, els materials militars d’origen europeu constitueixen una part important del material disponible de les forces aèries dels Emirats i de l’Aràbia Saudita. Aquests materials inclouen aeronaus de combat, així com parts i components en particular l’avió de combat Eurofighter Typhoon i l’avió de reabastament A330 MRTT, el simulador d’entrenament del qual Indra afirma estar exportant a més de 6 països de tot el món”.

Finalment, la campanya ha fet una crida a dirigents, accionistes i totes les persones assistents a la Junta d’Accionistes que l’empresa cessi la seva participació i la col·laboració en la investigació, la producció i el subministrament d’armes o dispositius de militarització de les fronteres. “En un context com el que presenta l’esclat d’una guerra com la d’Ucraïna i d’altres guerres irresoltes al món, sembla encertat afirmar que necessitem invertir recursos per a la protecció i la cura de la vida i tecnologies que així ho garanteixin, així com la protecció dels Drets Humans. I en cap cas no s’haurien de repartir entre els accionistes els beneficis procedents de la guerra, la violència i la militarització de les fronteres”.

Les entitats i col·lectius adherits a la campanya #DesarmandoIndra són:

Alternativa Antimilitarista MOC; Fundación Finanzas Éticas; Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Internacional de Resistentes a la Guerra (IRG); Desarma Madrid; Ecologistas en Acción; La Guerra Empieza Aquí; Ongi Etorri Errefuxiatuak; SUDS Internacionalisme, Solidaritat, Feminismes; Baladre; Novact; Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU); Irídia – Centro para la Defensa de los Derechos Humanos; Fundipau; Federación Setem; Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad (WILPF); Caminando Fronteras; Dones x Dones; Grup Eirene; Regularización ya; Colectivo Alternativas Noviolentas; Red Canaria en defensa de los derechos de las personas migrantes; Institut de Drets Humans de Catalunya; Mujeres contra la Guerra; Armiarma, Talde feminista Antimilitarista; Rubí Solidari; Desmilitaritzem l’Educació Catalunya; Campaña Banca Armada; Caravana Abriendo Fronteras; Red feminista de la isla de la Palma; Alianza por el Desarme Nuclear; Asociación Biocultural La Foresta.

Podeu descarregar el text de la intervenció en la Junta d’Accionistes aquí.



Publicacions Relacionades
 30/06/2023

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!