El Centre Delàs d’Estudis per la Pau denúncia l’arribada d’un altre vaixell comerciant d’armes al port de Sagunt
Membres del Centre Delàs s’han reunit aquest dijous amb membres de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sagunt per mostrar el seu rebuig al fet que es torni a oferir port segur als qui fan la guerra i no als qui la pateixen.
El passat 29 d’abril, el Ple Municipal de l’Ajuntament de Sagunt, va aprovar una moció impulsada per la delegació valenciana del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, per rebutjar de manera oficial l’arribada de vaixells a la ciutat «que transportin armament». La moció s’aprovava una setmana després de l’arribada a port de Sagunt de la naviliera saudita Bahri Yeddah que molt probablement transportava armament que serà utilitzat contra la població civil a la guerra del Iemen. Avui, 21 d’octubre, el mateix vaixell amb rumb a l’Aràbia Saudita ha atracat a Sagunt, tot i el rebuig mostrat per la societat civil local i estatal i pel consistori.
Representants del Centre Delàs s’han reunit avui amb membres de l’equip de govern de l’Ajuntament per tornar a traslladar-los el rebuig a una altra arribada del vaixell saudita i per explorar noves vies de treball que, més enllà de mostrar oficialment el rebuig com a ciutat a l’arribada de navilieres comerciants d’armes, puguin impulsar una major incidència en el Govern espanyol perquè no ofereixi els ports espanyols als qui fan la guerra sinó a les que la pateixen i es veuen forçades a fugir-ne. El Centre Delàs demana que el compromís del consistori a mostrar el seu rebuig als vaixells saudites es materialitzi, per exemple, impulsant la investigació en la mesura del possible d’on vénen les armes que es carreguen a Sagunt (probablement arriben per carretera o tren) , de qui les fabrica i de què es pot fer per evitar ser un dels principals punts europeus de sortida d’armes per a la guerra.
Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha assistit a la trobada i ha posat sobre la taula la urgència de prendre mesures davant la col·laboració i connivència de Govern espanyol amb el país que lidera la coalició en la guerra contra el Iemen, un conflicte armat que es considera la major catàstrofe humanitària d’aquest segle, en el qual s’han intensificat els bombardejos, també contra la població civil.
“És probable que el Bahri Jeddah carregui armes «made in Spain» a Sagunt, encara que no ho podem saber a causa de la falta de transparència i hermetisme que hem denunciat des de fa anys pel que fa a la informació relacionada al material de guerra que tant amaga el Govern espanyol com el règim saudita i la naviliera. No obstant això, tot i que no es carreguin armes a Sagunt, és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern en oferir port segur als qui fan la guerra en comptes d’als qui la pateixen i fugen arriscant les seves vides en el nostre mar i sense un passatge segur. El Govern espanyol és responsable tant de les armes que ven com d’oferir els seus ports, com el de Sagunt, com a lloc de trànsit d’aquestes.
El Govern espanyol incompleix de forma reiterada amb la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, la normativa espanyola, europea i internacional d’exportació d’armes, segons la qual no es permet l’autorització de llicències d’exportació a països en conflicte armat, on es vulneren els drets humans o on pugui córrer risc l’estabilitat i seguretat regionals.
Espanya ha venut als exèrcits saudita i dels Emirats Àrabs, armes per valor de 1.555 milions d’euros en el període 2015 fins al 2020, unes exportacions que no cessen, tot i l’augment de víctimes civils al Iemen on més de 20 milions de persones requereixen ajuda humanitària, més de 4 milions són desplaçats interns a causa del conflicte i 137.000 han hagut de refugiar-se en els països veïns”.