El Centre Delàs es mobilitza contra la militarització de fronteres amb una exposició en forma de mur a l’Arc de Triomf de Barcelona i diverses activitats en el marc del 12D

El Centre Delàs es mobilitza contra la militarització de fronteres amb una exposició en forma de mur a l’Arc de Triomf de Barcelona i diverses activitats en el marc del 12D

Amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, el diumenge 12 de desembre el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Agència Talaia van organitzar a Barcelona una acció de carrer amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les conseqüències de la militarització de fronteres i la construcció de murs a les fronteres de tot el món i especialment a la construcció de l’Europa Fortalesa.

L’acte va tenir lloc al Passeig Lluís Companys de Barcelona, a l’Arc de Triomf, i va consistir en una instal·lació i exposició fotogràfica, simulant una tanca fronterera, amb filat i diferents elements recollits en la Frontera Sud espanyola. Durant tot el dia, la instal·lació va recordar a les persones que es van trobar que els impedia el pas, com impacten les polítiques frontereres en els cossos i vides de les persones migrants i desplaçades per la força arreu.

L’acció va estar emmarcada en les mobilitzacions de la Plataforma 12D que, formada per desenes de col·lectius, organitzacions i entitats, va tornar a fer una crida a sortir al carrer el 12 de desembre per dir prou murs, prou mort a les fronteres, prou mort al Mediterrani: “per una Europa dels Drets Humans, desmuntem els murs visibles i invisibles”. La instal·lació/exposició MURS que vam organitzar conjuntament el Centre Delàs i l’Agència Talaia, va ser l’escenari on hi van tenir lloc durant tot el matí diferents activitats i accions impulsades pels col·lectius i entitats membre de la Plataforma 12D, entre les quals hi va haver la xerrada “Món emmurallat: Què hi ha darrere de la militarització de fronteres” amb la participació de les investigadores del Centre Delàs, Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet, i la presentació de la periodista i membre de l’Agència Talaia, Sara Montesinos. El programa d’activitats que va aplegar més d’un centenar de persones, va iniciar amb una benvinguda amb lectura de manifest, i una explicació de la situació a les Illes Canàries i el trajecte fins a Barcelona, de la mà de Caravana Obrim Fronteres i Emergència Frontera Sud. Posteriorment es va celebrar una taula rodona sobre murs invisibles i reptes de la regularització amb federació ACAPS, Regularización YA!, una jove extutelada, La Tregua i el Sindicat Manter. Va seguir “La resistencia al otro lado del Mediterráneo: transmisión en directo con Refugees in Lybia, en acampada permanente delante del ACNUR en Trípoli”, que va presentar una representant de Refugees Lybia amb Mediterranea Saving Humans. La trobada va finalitzar amb una performance del col·lectiu PH que duu per títol “Nos están matando” i una darrera lectura del manifest.

L’activitat MURS del 12 de desembre a Barcelona s’emmarca en un projecte del Centre Delàs que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.



Publicacions Relacionades
 15/12/2021

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!