El Centre Delàs i Bake Ekintza Antimilitarista tornen portar a debat la construcció de pau a través del cicle de conferències “Bakea nola eraiki?” en Donostia

El Centre Delàs i Bake Ekintza Antimilitarista tornen portar a debat la construcció de pau a través del cicle de conferències “Bakea nola eraiki?” en Donostia

Per segon any consecutiu el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Bake Ekintza Antimilitarista han organitzat, amb el suport de l’Ajuntament de Donostia, el cicle de conferències “Bakea nola eraiki? /Com construir la pau?”, amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar la ciutadania en valors, actituds i comportaments des d’una perspectiva de cultura de pau i defensa dels drets humans.

El cicle, que enguany acollia tres conferències, es va iniciar el passat 21 de novembre amb la presentació del llibre “Dinero y militarismo. Del franquismo a la democracia (1939-2018)” on va intervenir el president del Centre Delàs i autor del llibre, Pere Ortega. Ortega va oferir una visió de conjunt que permet delimitar el militarisme existent a Espanya, tant sota la dictadura franquista, des de 1939, com en l’etapa democràtica, fins a l’actualitat.

El segon acte va voler commemorar el 30 aniversari dels inicis de la campanya d’Insubmissió al servei militar obligatori, per a això va comptar amb la presència d’Edurne Elizondo autora del llibre ‘Ez dugu nahi. Intsumisioaren ahotsak Euskal Herrian’ (No volem. Les veus de la insubmissió a Euskal Herria) en el qual va entrevistar a més de 40 persones, incloent insubmisos, familiars, jutges, alcaldes i homes i dones del moviment antimilitarista dels anys 70,80,90. La xerrada que va tenir lloc el passat 3 de desembre en el Koldo Mitxelena també volia debatre sobre el present i futur del moviment antimilitarista.

Finalment el passat 4 de desembre va tenir lloc l’última conferència del cicle en centre Koldo Mitxelena de Donostia. L’acte “La guerra comença en el teu caixer. Com passar de la Banca Armada a la Banca Ètica?” va acollir la presentació dels dos últims llibres publicats en el marc de la campanya Banca Armada. La xerrada va comptar amb la presència de Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i coordinador dels dos llibres, i Peru Sasia, President de la Federació Europea de Banca Ètica i Alternativa i vicepresident de Banca Popolare Etica.

El primer llibre, “Guia per a no col·laborar amb el finançament d’armes” permet accedir a informació específica dels diferents tipus de finançament que bancs, asseguradores i inversores utilitzen per a ajudar a la indústria militar. D’altra banda, el llibre “De la Banca Armada a la Banca Ètica. Deu claus per a passar-se a les finances ètiques” pretén contribuir a la mobilització social contra les pràctiques financeres que alimenten la indústria de la guerra. Vol plantejar als lectors que, com a persones consumidores, tenim un gran poder de transformació social. Per això, la publicació ofereix alternatives amb la finalitat de promoure canvis en els hàbits de consum de serveis bancaris i financers, tant en el pla individual com en el col·lectiu.



Publicacions Relacionades
 08/01/2020

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!