El Centre Delàs i la campanya ‘Descarbonitzar És Desmilitaritzar’ se sumen a la Setmana Internacional d’Acció sobre Pau i Justícia Climàtica

El Centre Delàs i la campanya ‘Descarbonitzar És Desmilitaritzar’ se sumen a la Setmana Internacional d’Acció sobre Pau i Justícia Climàtica

La Setmana d’Acció per la Pau i la Justícia Climàtica va tenir lloc del 21 al 28 de setembre, amb un ampli ventall d’actes i accions organitzades per col·lectius d’arreu del món, des de webinars fins a esdeveniments d’incidència fins a protestes. Aquesta iniciativa té com a objectius conscienciar el públic sobre els vincles entre la guerra, el militarisme i la injustícia climàtica, al temps que es construeixen connexions entre els moviments de pau i pel clima. 

Perquè una setmana d’acció sobre militarisme i clima?

La guerra i el militarisme han ajudat a provocar el col·lapse climàtic. La guerra destrueix les terres i els ecosistemes, contaminant l’aigua, el sòl i l’aire, alhora que deixa restes tòxiques i armes sense explotar que causen danys generacions després que acabi un conflicte. Els exèrcits mundials representen el 5,5% de les emissions mundials de gasos d’efecte d’hivernacle, i aquestes emissions encara estan excloses dels acords climàtics. Les indústries militars depenen de grans quantitats de metalls, minerals i combustibles fòssils. A més a més, la despesa militar desvia recursos que es podrien destinar a l’acció climàtica. 

Tot i així, alguns argumenten que el militarisme és part de la solució: que necessitem fronteres més dures, més armes i exèrcits més grans per a fer front a la crisi climàtica. Afirmen que la guerra es pot fer verda.

Tenim alternatives que poden protegir-nos a les persones i el planeta. És vital que els moviments per la pau i la justícia climàtica entenguin les connexions entre les nostres causes i treballin junts per un món que valori la seguretat i el benestar de totes, per sobre del poder i el lucre. No pot llavors haver justícia climàtica sense desmilitarització, i per això el tema d’enguany és ‘Desinvertim en la guerra – Invertim en justícia climàtica’.

Els països més rics del món no han complit amb l’objectiu acordat de proporcionar 100.000 milions de dòlars en finançament climàtic per a ajudar als països que sofreixen els pitjors impactes del col·lapse climàtic. Mentrestant, sembla que sempre hi ha diners per a la guerra: el 2023 la despesa militar mundial va augmentar per novè any consecutiu, arribant a un nou rècord de 2,44 bilions de dòlars (un increment del 6,8% en termes reals respecte el 2022). 

Hem d’invertir en la construcció d’un món més segur i just a llarg termini, en lloc d’alimentar la guerra i el militarisme, que estan ajudant a provocar grans danys climàtics i mediambientals. És hora de moure els diners des de la militarització cap a formes justes d’acció climàtica. És hora de trencar els llaços amb el poder militar i fòssil, que els més rics del món rendeixin comptes del colonialisme i paguin reparacions per pèrdues i danys. 

Qui?

Aquesta setmana està sent coordinada per una subcomissió del Grup de Treball d’Armes, Militarisme i Justícia Climàtica de la que és part el Centre Delàs.
També s’ha sumat a aquesta setmana d’acció la campanya ‘Descarbonitzar És Desmilitaritzar’, una iniciativa que lideren Ecologistes en Acció, Extinction Rebellion Barcelona i Centre Delàs, i que exigeix transparència i reducció de les emissions de GEH del sector militar.

Més informació en aquest enllaç.



Publicacions Relacionades
 28/09/2024

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!