El Centre Delàs participa un any més en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT)

El Centre Delàs participa un any més en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT)

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha participat un any més en la trobada anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, ENAAT, que va tenir lloc a Amsterdam els dies 27 i 28 de febrer. Durant la trobada cada país que conforma la xarxa va exposar la situació dels seus respectius països en matèria d’exportacions d’armament a països controvertits per la seva situació de conflicte o tensió social i de vulneració de Drets Humans. En el cas de l’Estat espanyol, Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, i Edgard Vega, investigador del Centre, van presentar les dades i conclusions de l’anàlisi, que revelen que tan sols en el primer semestre de 2019, les exportacions van sumar 2.413 milions, un 41,5% més que en el mateix període de l’any anterior.

A més, Jordi Calvo, va exposar el cas de denúncia davant la Cort Penal Internacional de la responsabilitat de les empreses i actors polítics per la seva complicitat en presumptes crims de guerra comesos al Iemen, que algunes entitats membres de la xarxa, entre les quals es troba el Centre Delàs, estan duent a terme des de 2018 conjuntament amb l’organització ECCHR (European Center for Constitutional and Human Rights). El treball realitzat va concloure amb la presentació d’un informe en el Tribunal Penal Internacional per a denunciar a empreses i governs sobre les exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units pels bombardejos realitzats al Iemen. En aquest sentit el Centre Delàs va explicar com va portar el cas i quins mecanismes i metodologia es van utilitzar per a recopilar tota la informació necessària.

El Centre Delàs, com a coordinador de la Campanya Global sobre la Despesa Militar (GCOMS) impulsada per l’International Peace Bureau (IPB), va presentar també davant les entitats de pau europees la campanya 2020 i especialment els Dies d’Acció sobre la Despesa Militar GDAMS 2020 que tindran lloc entre el 10 d’abril i el 9 de maig i que reunirà accions per la reducció de la despesa militar i la seva inversió en despeses socials, per tot el món.

Posteriorment, es van compartir iniciatives sobre possibles mecanismes que podia desenvolupar la xarxa per a aportar als debats sobre al Fons Europeu de Defensa, canvi climàtic i desarmament i despesa militar, entre altres. A més, es va abordar el tema de les arribades de vaixells saudites en diferents ports europeus on es carrega armament que després és utilitzat contra la població del Iemen, així com una anàlisi d’algunes accions realitzades en països europeus en contra de la sortida o la càrrega d’armament d’aquests vaixells.



Publicacions Relacionades
 04/03/2020

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre