El Centre Delàs participa en diferents activitats en motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Refugiades

El Centre Delàs participa en diferents activitats en motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Refugiades

En el marc de la celebració del Dia Internacional de les Persones Refugiades 2019, en un any on es tornen a assolir rècords històrics de nombre de persones desplaçades per la força al món  -70,8 milions segons les noves dades publicades per ACNUR (L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats)-, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau ens sumem a la celebració d’aquesta jornada i contribuir a la sensibilització sobre l’actual situació d’emergència derivada dels desplaçaments forçats, així com de les causes que generen aquest fenomen, com són el comerç d’armes a països en situació de conflicte armat i tensió, al mateix temps que posem el focus en les polítiques de la por i la securitització dels països europeus i la UE per fer front a les migracions, i els seus vincles amb la indústria militar i de seguretat que se’n beneficia per partida doble (ven armes que alimenten els conflictes arreu i ven els sistemes de militarització de fronteres i securitització fronteres endins a Europa).

És per això que des del Centre Delàs, en col·laboració amb altres entitats de pau i defensa dels drets humans, s’han organitzat diferents actes per posar a debat aquestes qüestions relacionades amb el refugi, les migracions i les respostes que vulneren drets humans per part dels països occidentals.


El dimecres 19 de juny, des de la campanya Banca Armada, que desemmascara els vincles entre les entitats financeres i el negoci de les guerres i les fronteres, s’ha col·laborat en l’organització de la Jornada “Circ i Refugi” que, entre d’altres activitats, portarà a Barcelona la projecció del documental “La guerra empieza aquí”, amb la participació del seu director Joseba Sanz. El film parteix de l’acció del bomber Ina Robles que es va negar a participar en un operatiu de seguretat al Port de Bilbao que tenia com a objectiu l’enviament a l’Aràbia Saudita de tones d’armament fabricat al País Basc. Més informació de la jornada aquí.


El mateix dijous 20 de juny, Dia Internacional de les Persones Refugiades, participarem a Sant Cugat del Vallès en la projecció del documental “Comandant Arian. Una història de guerra, dones i llibertat” al Celler Cooperatiu (20:30 hores). Maria de Lluc Bagur, investigadora del Centre Delàs, serà l’encarregada de presnetar aquest documental que acompanya un batalló de dones que volen alliberar la ciutat de Kobani del jou del Daesh per lliurar-los a les noves generacions una societat lliure i igualitària. Més informació de l’acte aquí.


Finalment, el dissabte 22 de juny el Centre Delàs organitza a Badalona la darrera sessió del Cicle de Xerardes-debat “Militarització global de les fronteres i la securitització de la immigració. Un reflexió crítica des de la cultura de pau” que acull un cinefòrum amb la projecció del documental “Coli Suspect” amb la participació de la productora del film, Marta Hernández, i del membre del Centre Delàs Xavi Mojal.El documental presentat és el resultat audiovisual d’un treball d’investigació en el qual va participar activament el Centre Delàs en qualitat d’assessor, que pretén esbrinar què hi ha darrere l’Europa Fortalesa, posant el focus en les fronteres de la UE, on convergeixen les polítiques d’immigració i de seguretat. Més informació de l’acte aquí. ón del acto aquí.

Us convidem a venir a participar d’aquests actes que volen contribuir a una reflexió crítica sobre les causes (comerç d’armes, despesa militar, militarisme, estratègies militars) dels desplaçaments forçats arreu i sobre les nostres responsabilitats, així com, sobre el fenomen d’estratègia d'”Europa fortalesa” i la militarització de les fronteres a la regió del mediterrani.



Publicacions Relacionades
 19/06/2019

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!