Els Dies Globals d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2024 llancen la crida “La guerra ens costa un món. Desarmament ja per a salvar a les persones i al planeta”

Els Dies Globals d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2024 llancen la crida “La guerra ens costa un món. Desarmament ja per a salvar a les persones i al planeta”

Els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS, per les seves sigles en anglès), que enguany estan tenint lloc entre el 12 d’abril i el 15 de maig, fan una crida que vol apuntar a l’alt cost d’oportunitat que representa l’enorme despesa militar, sota el lema “La guerra ens costa un món. Desarmament ja per a salvar a les persones i al planeta”. Aquest període especial d’accions és part de la campanya GCOMS (Campanya d’Acció Global sobre la Despesa Militar) del International Peace Bureau (IPB), que coordina de la mà del Centre Delàs a l’Estat espanyol, i que té per objectiu demandar grans reduccions de la despesa militar mundial i la redirecció d’aquests fons públics a atendre les veritables necessitats humanes.

El món es troba en una cruïlla geopolítica, fins i tot quan ens allunyem del període post-Guerra Freda per a endinsar-nos en una nova era de multipolaritat i, no obstant això, resulta inquietant que els líders mundials augmentin la seva dependència de les solucions militaritzades. Ara, la despesa militar es pregona com una necessitat per a mantenir tots els aspectes de la seguretat. Al mateix temps, ha sorgit una gran xarxa d’interessos a escala mundial, liderada per molt pocs actors privats supranacionals que controlen empreses i influeixen en els governs de forma purament antidemocràtica. Es tracta d’una xarxa de poder global que inclou i connecta empreses militars i d’energies fòssils, i en la qual la militarització no sols causa la mort de centenars de milers de persones, sinó que també es converteix en responsable instrumental del desastre mediambiental en protegir els interessos dels combustibles fòssils i els actors depredadors. Aquesta xarxa treballa, directa i indirectament, per a impedir mesures que podrien alleujar tant la crisi mediambiental planetària com el sofriment de milions de persones, i no s’acovardeix davant els beneficis de la venda d’armes a actors genocides, com veiem en el suport militar prestat a Israel perquè continuï els seus incessants atacs contra Gaza. És necessari per tant reafirmar el poder democràtic en tot el planeta.

La despesa militar no sols alimenta guerres i conflictes armats a tot el món, sinó que també sostreu recursos que podrien dedicar-se a abordar el canvi climàtic, invertir en justícia global (inclosos els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU) i promoure la transformació pacífica de conflictes i el desarmament. Els exèrcits es troben entre els majors consumidors de combustible del món, representant el 5,5% de les emissions globals, mentre que l’ús de productes químics contamina la terra al voltant de les bases militars, enverinant-la durant generacions. L’ús continuat de mines i municions de dispersió, així com d’armament convencional, deixa la terra inhabitable durant generacions.

El cost d’oportunitat de mantenir una despesa militar així, ens està costant, literalment, un món.

Així ho remarca la crida que ha fet pública la campanya, disponible en català i en castellà, a més d’altres idiomes.

Pots consultar totes les accions celebrades i previstes per part d’organitzacions i moviments socials de tot el món en el marc dels GDAMS aquí.



Publicacions Relacionades
 12/04/2024

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre