La Campanya Banca Armada a la junta d’accionistes de Banc Sabadell

La Campanya Banca Armada a la junta d’accionistes de Banc Sabadell

Dijous 30 de març membres de la Campanya Banca Armada participaran a la junta anual d’accionistes del Banc Sabadell.

Com cada any, representants de la Campanya Banca Armada –integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS– estan participant a les juntes d’accionistes d’algunes de les entitats bancàries més implicades en el finançament de les empreses d’armament: BBVA, Banco Santander, Caixabank, Banc Sabadell i Bankia.

L’objectiu d’aquesta acció és explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els lligams d’aquestes entitats amb la indústria d’armament per tal de sensibilitzar i denunciar a la societat aquests finançaments.


El Banc Sabadell és el setè banc espanyol que més contribueix al finançament de la indústria militar, amb 51.551.463 euros invertits durant el període 2011-2016. Per tant, som davant d’una entitat que forma plenament part del grup de Banca Armada.

Maxam ha estat i és a hores d’ara el principal client de Banc Sabadell del sector armamentista. És de molt l’empresa que ha rebut més crèdits i amb les quantitats més elevades que cap altra marca d’armament, sumant un total de 34.470.857 euros, que suposen el 73,63% de la quantitat total concedida en crèdits al sector d’armament. Maxam té un historial envoltat de polèmica, ja que durant molts anys va ser un preponderant fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió, armes dissenyades contra l’objectiu més vulnerable i majoritari: la població civil. Actualment Maxam encara produeix tot tipus d’explosius militars a través de la seva filial Expal, com ara morters, granades subaquàtiques o bombes lapa, i hi ha indicis que apunten que la seva filial a Turquia podria haver comercialitzat explosius amb Estat Islàmic.

El Banc Sabadell també ha concedit crèdits a Navantia, principal fabricant de vaixells de guerra i actualment en procés de tancar un contracte multimilionari amb l’Aràbia Saudita de venda de cinc corbetes, les quals serien presumptament utilitzades a la guerra del Iemen. Les altres dues companyies d’armament creditores són Orbital ATK –productora de sistemes de propulsió de coets per a míssils balístics Trident II– i Oesia –desenvolupadora de simuladors d’artilleria i tir per a avions de combat–. En forma de bons i pagarés, la benefactora és Indra, una de les empreses d’armes més destacades a nivell europeu, la qual ha participat, juntament amb les anteriors marques esmentades, en importants transaccions d’armament a països en conflicte.

Visibilitzant aquestes controvertides inversions de Banc Sabadell amb empreses de la indústria militar, els membres de la Campanya Banca Armada posaran de manifest davant els directius, accionistes i mitjans de comunicació que les polítiques de finançament del Banc Sabadell encara són lluny de regir-se per l’ètica.



Publicacions Relacionades
 30/03/2017

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!