La campanya Banca Armada denuncia que CaixaBank ha invertit més de 121 milions d’euros en el negoci de la guerra

La campanya Banca Armada denuncia que CaixaBank ha invertit més de 121 milions d’euros en el negoci de la guerra

La campanya Banca Armada ha denunciat, un any més, els vincles de CaixaBank amb la indústria de la guerra. Ho fa avui, que l’entitat bancària celebra  la seva junta d’accionistes de forma telemàtica.

David Montesinos, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau a València, i en representació de Banca Armada, denuncia que “durant el període 2014-2019, CaixaBank ha finançat empreses d’armament per valor de més de 121 milions d’euros. Ens permetem posar en context aquesta xifra i relacionar-la amb l’actual crisi provocada per la Covid-19”.

L’activista ha assenyalat que 121 milions d’euros equivaldria a la compra de més de 126 milions de mascaretes, (comptant que la unitat val 0,96 cèntims d’euro), o bé més de 8 milions de tests per detectar la Covid-19 (calculant un preu unitari de 15 euros). Montesinos ha recordat que els principis d’actuació de la política corporativa de Caixabank en el sector de la defensa (apartat 5.3 sobre les exclusions) afirma textualment: “Cap empresa del Grup proporcionarà serveis financers a […] empreses que venen armament a països o grups que estan subjectes a l’embargament d’armes de la Unió Europea, Estats Units i/o les Nacions Unides”. 

Activistes de MOC Bilbao i en representació de Banca Armada, han denunciat que hi ha documentats almenys set casos d’enviaments de material bèl·lic fabricat a Espanya cap a zones en conflicte, i que un d’ells té com a escenari la República Centreafricana i com a protagonista l’empresa espanyola d’explosius i projectils Maxam, que CaixaBank finança.

Caixabank MirillaSencer CAT

El programa iTrace que duu a terme l’organització Conflict Armament Research amb fons de la Unió Europea, recull evidències gràfiques que demostren que es van localitzar municions de petit calibre (inferiors a 20 mm) a República Centreafricana el setembre de l’any 2014, quan el conflicte i l’embargament al país seguien vigents. Aquestes troballes es van produir en dependències de la base militar de M’Poko, a set quilòmetres de la capital, Bangui, on hi ha l’aeroport internacional, i procedeixen de dos fabricants espanyols: Nobel Sport Espanya i Maxam Outdoors S.A. 

Chloé Meulewaeter del Centre Delàs i activista de Banca Armada pregunta: “És CaixaBank conscient que està finançant un holding empresarial que fa exportacions a països en conflicte i amb embargament d’armes? Pensen seguir oferint-los suport financer? Quina explicació poden oferir-nos per justificar una inversió d’aquest tipus? No els hi fa vergonya tenir una política de relacions financeres en matèria de defensa i incomplir-la de manera tan flagrant?”

La campanya Banca Armada també denuncia que durant l’any passat, CaixaBank va ampliar el seu horitzó d’inversió en empreses d’armament i ha començat a ser accionista d’Indra, empresa dedicada, entre altres, a l’electrònica militar i a la militarització de fronteres, mitjançant una compra d’accions que va ascendir a gairebé dos milions i mig d’euros.

Cada vegada hi ha més accionistes i clients del seu banc que s’oposen a la seva política d’inversions i, no obstant, CaixaBank, amplia, encara més, la cartera d’empreses d’armament a les que finança. Invertir encara més en empreses que es lucren gràcies al patiment i a la guerra, no és el camí. Facin un exercici de responsabilitat i finalitzin la seva relació amb les companyies que es beneficien del negoci de la guerra”

Vegeu el vídeo de denúncia aquí.



Publicacions Relacionades
 22/05/2020

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!