La campanya Banca Armada denúncia que CaixaBank inverteix en Indra i altres empreses responsables de la militarització de fronteres

La campanya Banca Armada denúncia que CaixaBank inverteix en Indra i altres empreses responsables de la militarització de fronteres

Els activistes de la campanya Banca Armada David Montesinos i Rafael González han intervingut el matí del divendres 8 d’abril a la Junta d’Accionistes de CaixaBank, celebrada a València. En les seves intervencions han destacat que durant el període 2019-2021 l’entitat bancària ha destinat més de 62 milions d’euros en empreses relacionades amb la militarització de fronteres. Amb aquesta participació es dona per finalitzada l’activitat d’incidència empresarial de la Campanya Banca Armada en les Juntes d’Accionistes d’aquest any 2022.

Activistes participen a la Junta d’Accionistes de CaixaBank

En la seva intervenció, l’activista David Montesinos ha destacat que CaixaBank continua finançant l’empresa espanyola Indra. Cal tenir en compte que aquesta empresa desenvolupa tecnologies aplicades a l’àmbit nàutic i aeri militar, entre els quals es troben simuladors per al funcionament i desenvolupament de diferents sistemes d’armament, o radars integrats en submarins. També ofereix serveis de logística, ciberseguretat i entrenament per a tropes. “En el període 2019-2021, CaixaBank ha invertit més de 4 milions i mig d’euros en la compra de bons d’aquesta empresa. Indra dedica al voltant del 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol i sistemes de tir i de defensa electrònica que, entre altres coses, s’utilitzen per a la militarització de fronteres”, ha destacat Montesinos.

D’altra banda, Rafael González ha intervingut per a denunciar les inversions realitzades en el Grup Eulen i Accenture. Concretament, CaixaBank ha facilitat més de 43 milions d’euros en crèdits al Grup Eulen durant els anys 2020-21 i va disposar, el gener de 2022, de gairebé 15 milions d’euros en accions d’Accenture. González ha finalitzat la seva intervenció exigint al banc “que deixin d’invertir en empreses que fabriquen armament i que es lucren de l’Europa Fortalesa, i que són causants de greus violacions dels Drets Humans en el nostre territori i arreu del món”.

Acció de denúncia a Barcelona

Ahir dijous a la tarda, activistes de la campanya van organitzar a Barcelona una acció de visibilització i sensibilització per a denunciar també al carrer com les entitats financeres es beneficien del negoci de la guerra.

Les activistes van representar un grup de persones refugiades que fugen del seu país d’origen a la recerca de pau i d’oportunitats de futur. Amb l’objectiu de denunciar les greus crisis humanitàries que ocorren a conseqüència dels conflictes armats, durant el que van anomenar el “recorregut de la vergonya”, van passar per sucursals de les quatre entitats bancàries que més financen la indústria armamentística (Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank i Banc Santander), i en cadascuna d’elles van llegir discursos en els quals s’incidia en les inversions de cada entitat amb empreses que fabriquen armes nuclears.

Santander, que lidera el rànquing de bancs espanyols que més inverteixen en la indústria de les armes, també figura entre els 10 bancs europeus que més inverteixen en empreses que produeixen armament nuclear. En el període 2019-2021 ha invertit més de 5.467 milions d’euros en empreses armamentistes, entre les quals 8 empreses que fabriquen les ja prohibides armes nuclears, la qual cosa suposa un increment del 174% respecte al període anterior, i més de 123 milions en empreses que es beneficien de la militarització de fronteres.

El segueix en el Top 10 de la Banca Armada espanyola el BBVA amb més de 5.421 milions invertits en el negoci de la guerra, on també hi trobem 7 empreses que produeixen armament nuclear (5.344 milions) i empreses armamentistes i de seguretat (116 milions) beneficiàries dels principals contractes per al manteniment de l’Europa Fortalesa, que vulnera sistemàticament els drets de les persones refugiades i migrades

També destaca el Banc Sabadell, amb inversions de més de 46 milions d’euros en diferents empreses controvertides, entre les quals també trobem fabricants d’armament nuclear (29 milions) i d’altres dedicades a la seguretat fronterera (17 milions).

Durant l’acció de carrer també es va esmentar empreses Marca Espanya com Indra i Maxam, de la qual les activistes van destacar: “Aquests dies, MAXAM ha estat notícia per ser citada per Zelenski, el president d’Ucraïna per, suposadament, continuar fent negocis a Rússia. Segons declaracions de José Manuel Vargas, el seu president, sembla que el govern rus ha confiscat les instal·lacions de MAXAM. MAXAM continua fent negoci allà on pot i fabricant explosius militars a través de la seva empresa EXPAL que poden acabar sent utilitzades en conflictes armats, dels quals fugen milions de persones”.

Amb aquesta acció i la intervenció a la Junta de CaixaBank d’avui, es dona per finalitzada l’activitat d’incidència empresarial de la Campanya Banca Armada en les Juntes d’Accionistes d’aquest any 2022.



Publicacions Relacionades
 08/04/2022

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!