Recolzem juntament amb més de 500 organitzacions de la societat civil la proposició de llei per a l’embargament d’armes registrada per cinc partits polítics al Congrés

Recolzem juntament amb més de 500 organitzacions de la societat civil la proposició de llei per a l’embargament d’armes registrada per cinc partits polítics al Congrés

Representants de Sumar, Podemos, Esquerra Republicana de Catalunya, EH Bildu y Bloque Nacionalista Galego van registrar el dijous 11 de juliol una proposició per modificar la Llei 53/2007 actual del comerç d’armes i introduir la figura de l’embargament a països que estiguin sent investigats per crims de guerra, crims de lesa humanitat o crim de genocidi, com és el cas d’Israel, actualment investigat per aquest crim a la Cort Internacional de Justícia.

Representants de la campanya “Prou comerç d’armes amb Israel” -impulsors de la iniciativa- i de la qual formen part més de 500 organitzacions, es van reunir dijous al matí amb els partits polítics i van comparèixer posteriorment davant els mitjans.

La presentació i el registre de la proposició per modificar la llei actual sobre el control del comerç d’armes tenia lloc dos dies després de la presentació d’un nou informe del Centre Delàs que analitza les exportacions d’armes espanyoles els anys 2022 i 2023 i posa el focus al comerç d’armes entre Espanya i Israel des del 7 d’octubre. L’informe “Business as usual. Anàlisi del comerç d’armes espanyol de 2022-23 i arguments per a un embargament d’armes a Israel” revela que malgrat l’extrema gravetat de l’actuació d’Israel a la Franja de Gaza, les relacions militars entre Espanya i Israel s’han mantingut, essencialment, com eren abans del 7 d’octubre del 2023.

El novembre del 2023 es van exportar des d’Espanya 987.000 euros en municions a Israel. Ho va fer Nammo Palencia, la filial de la multinacional noruecfinlandesa Nammo, i les municions són per a l’empresa Elbit Systems, una de les principals proveïdores de l’Exèrcit israelià. Al desembre es van exportar més municions/projectils, encara que en aquest cas amb la finalitat de ser reexportades a les Filipines. Les importacions, per la seva banda, no s’han suspès, tal com va reconèixer al febrer la Secretaria d’Estat de Comerç, i és que l’Estat espanyol no ha deixat d’adquirir armament israelià, com feia abans del 7 d’octubre concedint des d’aleshores empreses israelians i les seves filials a Espanya contractes valorats en 1.027 milions d’euros.

L’informe també estudia la legalitat d’aquestes exportacions i importacions d’armament amb Israel i les possibilitats d’imposar un embargament d’armes a aquest país, plantejant propostes de modificació de la de la normativa espanyola de control del comerç d’armament (Llei 53/2007). Entre aquestes propostes hi ha la d’incloure expressament la possibilitat que el Govern espanyol acordi un embargament d’armes a un país determinat (tant per a exportacions com a importacions), tal com es recull en la proposició de modificació de la llei registrada l’11 de juliol al Congrés dels Diputats.

Eduardo Melero, investigador del Centre Delàs i un dels autors de l’informe, va participar en les accions impulsades per la campanya Prou Comerç d’Armes amb Israel a Madrid dijous, juntament amb representants de les formacions polítiques que van registrar la proposta de modificació de llei i d’algunes de les més de 500 organitzacions i col·lectius que donen suport al text. “El Govern espanyol podria haver acordat un embargament d’armes per decret llei des de fa mesos. L’actual llei de comerç d’armes no preveu la possibilitat que l’Estat espanyol acordi embargaments. Amb aquesta proposició de llei pretenem cobrir aquest buit legal i obligar el Govern espanyol perquè apliqui un embargament integral d’armes a Israel”, va apuntar Melero a la roda de premsa celebrada a les portes del Congrés.

Ana Sánchez, membre de la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) va declarar: “Des de la societat civil fa mesos que exigim que el Govern espanyol trenqui les relacions militars i de seguretat amb Israel i, veient que no ho fa, busquem més eines de pressió. Volem que deixi d’apuntalar un Estat genocida i d’apartheid i no pararem fins aconseguir acabar amb aquesta complicitat, per la justícia a Palestina i per la justícia global. La pau no s’assegura amb murs ni es defensa amb tancs. El que garanteix la pau i la seguretat és un sistema de protecció de drets que anteposa la dignitat i la vida de les persones davant dels interessos polítics i estratègics dels nostres governants i això volem aconseguir amb aquesta modificació legislativa”.



Publicacions Relacionades
 15/07/2024

Linia de recerca :
Jornada de Pau de La Vall d'Uixó 2024