Els Dies d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2020 reclamen “Despeses militars per inversió en sanitat”

Els Dies d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2020 reclamen “Despeses militars per inversió en sanitat”

Els Dies d’Acció Global sobre la Despesa Militar (GDAMS per les seves sigles en anglès), que enguany estan tenint lloc entre el 10 d’abril i el 9 de maig, reclamen “Despeses militars per inversió en sanitat”. Aquest període especial d’accions és part de la campanya GCOMS (Campanya d’Acció Global sobre la Despesa Militar) del International Peace Bureau (IPB) que coordina el Centre Delàs i que té per objectiu demandar grans reduccions de la despesa militar mundial i la redirecció d’aquests fons públics a atendre les veritables necessitats humanes.  

“La pandèmia del COVID-19 ens ha mostrat on són i on haurien d’estar les nostres prioritats com a societat. Aquest brutal atac a la seguretat de les persones a tot el món desacredita els nivells de despesa militar mundials i posa en evidència el sagnant malbaratament i pèrdua d’oportunitats que suposen. El que el món necessita ara és centrar els seus esforços en amenaces vitals a la Seguretat: condicions de vida saludable per a totes, la qual cosa necessàriament porta a societats més justes, verdes i pacífiques”.

“Els Dies d’Acció Global sobre la Despesa Militar de 2020 volen dirigir l’atenció cap a l’alt cost d’oportunitat que suposen els actuals nivells de despesa militar: 1,82 bilions de dòlars a l’any, gairebé 5.000 milions de dòlars al dia, 239 dòlars per persona. Quan una minoria de la població mundial decideix finançar els preparatius de la guerra, totes perdem l’oportunitat de dotar de fons polítiques que confrontin les veritables amenaces a la nostra seguretat”.  

Per acompanyar aquesta demanada, la campanya global per a la reducció de la despesa militar ha elaborat una infografia on compara la despesa militar amb la despesa orientada a la seguretat humana, posant en perspectiva els costos dels preparatius per a la guerra en comparació als costos relacionats amb la sanitat i el benestar de les persones.

“Dràstiques reduccions de la despesa militar alliberarien recursos no només per garantir una sanitat universal, sinó també per fer front a les emergències climàtiques i humanitàries, que també provoquen milers de morts cada any, especialment als països del Sud Global, que estan patint les pitjors conseqüències d’un model econòmic que els ha estat imposat”. Així ho remarca la declaració que ha fet pública la campanya, disponible en català i en castellà, a més d’altres idiomes.

Pots consultar totes les accions celebrades i previstes per part d’organitzacions i moviments socials de tot el món en el marc dels GDAMS aquí.



Publicacions Relacionades
 17/04/2020

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!