“Made in Spain, bombardejat al Iemen”, denuncia davant la CPI per a que s’investigui la possible responsabilitat d’Airbus Defence and Space i autoritats públiques espanyoles en pressumptes crims de guerra al Iemen
Organitzacions europees i iemenites denuncien davant la Cort Penal Internacional per a que s’investigui la possible responsabilitat d’Airbus Defence and Space i autoritats públiques espanyoles en pressumptes crims de guerra al Iemen
La majoria dels atacs indiscriminats i desproporcionats a cases de civils, mercats, hospitals i escoles al Iemen són perpetuats per la coalició militar liderada per Aràbia Saudita i els Emirats – dos dels majors clients de la indústria armamentística europea. Malgrat les moltes violacions documentades del dret internacional humanitari al Iemen, països com Espanya, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit continuen exportant a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, armes, components i recanvis, a més de proporcionar manteniment, serveis de formació i suport.
Assentant un precedent en la denúncia de les exportacions d’armes, el passat 11 de desembre de 2019 es va presentar conjuntament a l’Oficina del Fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) una Comunicació (denúncia) sobre el paper de les empreses armamentistes europees i dels actors governamentals en la situació al Iemen. Amb la denúncia s’insta a la CPI a que investigui la seva potencial implicació en pressumptes crims de guerra comesos per la Coalició. Amb aquesta acció legal sense precedents, el European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) i els seus socis, a l’Estat espanyol el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, porten davant la CPI tant empreses com autoritats que han autoritzat i realitzat exportacions d’armes a la Coalició en la guerra al Iemen.
La denúncia s’ha dut a terme amb el treball i la recerca conjunta de l’ECCHR, amb les seves organitzacions associades: Mwatana for Human Rights pels drets humans al Iemen, Amnesty International, la Campaign Against Arms Trade (Regne Unit), Rete Disarmo (Itàlia) i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Espanya).
“El Iemen destrossat per la guerra pateix el que l’ONU ha qualificat com la més gran crisi humanitària dels nostres temps que ha costat la vida a prop de 100.000 civils. Amb aquesta acció legal, l’ECCHR i els nostres socis pretenen portar els potencials responsables d’haver comès sèries violacions del dret humanitari internacional que podrien constituir crims de guerra davant els tribunals, però també, demostrar la necessitat d’aturar les exportacions d’armes a Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, que alimenten el conflicte armat”, així ho ha explicat l’assessora legal del European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), Linde Bryk, aquest matí en la roda de premsa a Barcelona per fer pública a Espanya la Comunicació lliurada a la Cort Penal Internacional, on s’ha posat el focus en els continguts del cas que impliquen empreses armamentistes i responsables governamentals en l’àmbit espanyol.
Tal com entenen les entitats que han impulsat aquesta acció de denúncia, la Coalició depèn dels següents productes militars fabricats per empreses europees: els avions de combat Typhoon i Tornado, indispensables per a la guerra aèria, són el resultat de produccions conjuntes que inclouen diverses empreses europees, BAE, Airbus Defence and Space GmbH (Alemanya), Airbus Defence and Space S.A. (Espanya) i Leonardo per al Typhoon, així com també Leonardo, BAE, Airbus, i Panavia Gmbh (Alemanya) per al Tornado.
Les armes Made in Spain a la guerra del Iemen
Pel que fa a l’àmbit espanyol, se sol·licita la recerca de les exportacions d’aeronaus militars i peces de recanvi a l’Aràbia Saudita, els Emirats i Egipte realitzades des de l’any 2015. En concret es tracta d’avions d’abastiment de combustible A-330 MRTT, el caça Eurofighter Typhoon i l’avió de combat Tornado. Totes elles exportacions en les quals està implicada la filial espanyola d’Airbus Group, Airbus Defence and Space.
“L’Aràbia Saudita és un dels principals destins de les armes espanyoles. Des de l’inici de la guerra al Iemen l’any 2015, l’Estat espanyol ha exportat armes amb un valor de més de 1.000 milions d’euros. Les empreses armamentistes exportadores i les autoritats governamentals que aproven la seva exportació són corresponsables del seu ús en combat i contra civils. És hora d’exigir responsabilitats i de portar a judici als actors que s’estan beneficiant a costa dels drets d’aquells que sofreixen la guerra”, ha apuntat Jordi Calvo, investigador i coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
L’Eurofighter es fabrica parcialment a Illescas (Toledo) i el jet d’abastiment es produeix completament a Getafe (Madrid). Les forces aèries saudites disposen de dotzenes d’Eurofighters que s’han fabricat i mantingut a Espanya i almenys sis A330 100% made in Spain.
L’Estat espanyol va autoritzar els últims quatre anys (2015-2018) exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita per un valor total de 1.248 milions d’euros, i va aprovar llicències d’exportacions als Emirats Àrabs Units per un valor total de 342 milions d’euros.
“La recerca és cabdal per a aportar dades i evidències per a permetre una denúncia efectiva i exigir responsabilitats, sobretot quan es treballa amb dades obertes a les quals tothom pot accedir”, ha apuntat Pol Pareja, periodista de eldiario.es implicat en el projecte “El destino de las armas españolas”.
Com a evidències d’aquests fets, la Comunicació presenta proves dels crims de guerra comesos a través de 28 atacs aeris duts a terme des de 2015. Atacs que han tingut com a objectiu hospitals, escoles, instal·lacions, edificis i habitatges civils, així com patrimoni cultural.
“Els atacs aeris perpetrats per la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units han causat una terrible destrucció al Iemen. La pregunta és: és possible dur a terme aquests atacs sense les armes produïdes i exportades per empreses armamentistes europees i sense l’aprovació de les llicències de venda per part de les autoritats europees? Després de cinc anys en guerra, les incomptables víctimes iemenites mereixen una recerca fiable sobre tots els responsables dels crims dels quals han estat víctimes, incloent aquells potencialment còmplices”, ha denunciat Ali Jameel, investigador i activista de l’entitat de defensa dels Drets Humans iemenita Mwatana for Human Rights, que ha documentat les evidències recollides en la Comunicació presentada a la Cort Penal Internacional.
La participació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau en aquesta acció de denúncia ha estat possible gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Per a més informació:
Consulta el document Q&A (Pregustes y respostes sobre el cas)