Més d’un centenar de persones participen en la 1a edició de l’Escola Pacifista del Centre Delàs

Més d’un centenar de persones participen en la 1a edició de l’Escola Pacifista del Centre Delàs

El passat 24 de març, el Centre Delàs va clausurar la seva primera Escola Pacifista, que va constar de 3 blocs de 2 sessions cadascún i per la qual van pasar fins a 110 persones. L’Escola Pacifista, que va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, va abordar alguns dels eixos temàtics del Centre Delàs gràcies a les ponències d’una vintena d’expertes i activistes de l’entitat.

El primer bloc va tenir lloc el 24 de febrer, i va servir com a introducció a la recerca sobre el cicle econòmic militar i la geopolítica dels conflictes i la pau. La primera sessió de la tarda va ser impartida per Pere Ortega, Xavier Bohigas, Teresa de Fortuny i Eduardo Melero, que van explicar alguns dels elements clau que conformen el cicle econòmic militar: despesa, I+D i indústria militars i comerç d’armes. En la segona sessió es va fer una introducció a la geopolítica dels conflictes i la pau, en la qual l’investigador Alejandro Pozo va presentar una anàlisi de conflictes armats, intervencions humanitàries i missions de manteniment de pau, seguit per José Luis Gordillo, que va parlar de la “Guerra contra el Terror”, les conseqüències de la qual cal estudiar ara que es compleixen 20 anys dels atemptats de l’11-S. Finalment, José Ángel Ruiz i Gemma Amorós van fer una anàlisi de dos casos específics de conflictes armats: els Balcans i Colòmbia.

El segon bloc es va celebrar el 10 de març i es va dedicar a estudiar les connexions entre el pacifisme i altres lluites globals, en particular l’ecologisme, els drets de les persones migrants i el feminisme. La primera sessió va ser impartida per Ainhoa Ruiz, Chloé Meulewaeter, Pere Brunet i Albert Orta i es va centrar en els vincles entre el militarisme i les crisis climàtiques i migratòries que enfrontem. La segona sessió va ser a càrrec de Maria de Lluc Bagur, Nora Miralles i Elisenda Ribes, que van explorar com es relacionen el militarisme i el gènere, promovent una mirada i unes polítiques feministas com a alternativa a les violències que el militarisme genera i sosté. 

L’últim bloc va tenir lloc el 24 de març i es va dedicar en la seva primera sessió a discutir alternatives a l’economia militaritzada, comptant per a això amb Jordi Calvo, Jorge Guardiola i Edu Aragón, i la segona part va comptar amb Tica Font per analitzar polítiques de pau a les ciutats i amb Gabriela Serra per parlar de desobediència civil com a activisme pacifista. 



Publicacions Relacionades
 29/03/2021

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!