Que aquesta violència no ens porti més violències

Que aquesta violència no ens porti més violències

Comunicat del Centre Delàs d’Estudis per la Pau sobre l’atac a Charlie Hebdo. 08/01/2015

Des del Centre Delàs volem manifestar la nostra ferma condemna envers l’atac que ha patit el setmanari satíric francès Charlie Hebdo el dia 7 de gener, en el qual 12 persones -10 treballadors de Charlie Hebdo i 2 policies- van ser assassinades a sang freda, provocant també 11 ferits.

Reiterem el nostre compromís envers les llibertats de premsa i d’expressió, a la vegada que enviem els nostres condols a les famílies i amics de les víctimes. Tragèdies com aquesta ens reafirmen en la nostra feina per denunciar la violència i l’armamentisme, i ens obliguen a prendre consciència del drama social que suposen les agressions armades.

Des del Centre Delàs ens preocupa també l’ús d’aquesta massacre per a justificar noves mesures repressives, retallada de drets fonamentals i la progressiva militarització de la seguretat pública que des de fa uns anys es porta a terme no només a França sinó també a bona part d’Europa.

Rebutgem també la xenofòbia i islamofòbia que recorre Europa i que des de partits d’extrema dreta tant a casa nostra com a França ja ha començat a utilitzar aquesta tragèdia per criminalitzar tota la comunitat musulmana i per exigir-li explicacions per uns actes dels quals només són responsables els seus perpetradors. Islam no és terrorisme, i avui més que mai fem arribar el nostre suport als amics i amigues musulmanes que viuen al nostre territori.

Així, aprofitem aquest comunicat per palesar la nostra inquietud respecte l’escenari polític que ara es desplega, i que segurament comporti l’adopció de “mesures excepcionals” destinades a reforçar el control i la vigilància de l’estat sobre la ciutadania (la situació d’“emergència política” precipita un marc polític ideal per portar a terme mesures que d’altra manera no seria possible aplicar i que vulneren drets fonamentals), a les quals ens oposem frontalment. La “guerra contra el terror” retorna als Estats Units i als països de l’Europa occidental en forma de programes d’espionatge massiu contra la població civil i reformes de caire punitiu que persegueixen la protesta o l’ascendent militarització de les policies civils. Temem que els lamentables successos de París puguin ser explotats per persistir en la imposició d’un programa polític que amenaça les llibertats civils i les garanties democràtiques.

No podem evitar preocupar-nos per la “indignació selectiva” dels estats i dels mitjans de comunicació quan la violència política sacseja Europa, i la desigual cobertura que reben, per exemple, els freqüents assassinats mitjançant drons armats nord-americans al Pakistan, el Iemen o a Somàlia. Condemnar l’atac a Charlie Hebdo aïlladament, sense fer palès el drama social que sempre comporta la violència política arreu, pot acabar esdevenint un perillós exercici d’eurocentrisme, que alimenta la xenofòbia i el racisme. Considerem imprescindible incidir en l’igual dret de totes les vides perdudes a ser plorades i a persistir en la lluita per una societat noviolenta aquí, a França i més enllà.



Publicacions Relacionades
 13/01/2015

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre