¿Vols conèixer les expertes que participaran en el Congrés “Una altra seguretat és possible?

¿Vols conèixer les expertes que participaran en el Congrés “Una altra seguretat és possible?

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Universitat Internacional per la Pau organitzen el Congrés Internacional “Una altra seguretat és possible. Repensant les polítiques de seguretat i defensa en l’àmbit global i local des de la cultura de pau”, que tindrà lloc el divendres 16 de novembre de 2018 de 10h a 14h i de 16 a 20h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). 

Quins són les alternatives al model de seguretat actual? Quines propostes alternatives s’estan construint a nivell local i global? Quin model de seguretat han d’impulsar les institucions per avançar cap al model de seguretat humana? Són algunes de les grans qüestions sobre models de seguretat que abordaran les expertes que participaràn en les diferents taules del Congrés.

Josep Ramoneda

Periodista, filòsof i escriptor

Josep Ramoneda és periodista i filòsof, director del Grup 62, de la revista La Maleta de Portbou i de l’Escola Europea d’Humanitats de Barcelona. Col·laborador habitual d’EL PAÍS, El Diari Ara, de Cadena SER i del diari Llaura. Ha estat director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre els anys 1989 i 2011 i president de l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París (2009-2014). Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona de projecció internacional (2012) i el premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).

Johan Galtung

Professor per la Pau Global a la Universitat Internacional Islàmica de Malàisia.

Johan Galtung és un sociòleg, matemàtic i el principal fundador de la disciplina dels estudis per a la pau i resolució de conflictes. Va ser cofundador de l’Institut d’Investigació per la Pau d’Oslo en 1959, i va fundar el Journal of Peace Research en 1964. En 1969 va ser nomenat primer president del món en estudis per la pau i resolució de conflictes a la Universitat d’Oslo. Actualment resideix a Kuala Lumpur, on és el primer professor per la Pau Global a la Universitat Internacional Islàmica de Malàisia. En 1987 va ser guardonat amb el Right Livelihood Award.

 Itziar Ruiz-Giménez

Coordinadora del Grup d’Estudis Africans  i del Grup d’Estudis Internacionals a la Universitat Autònoma de Madrid

Itziar Ruiz-Gimenez és llicenciada en dret i ciències polítiques, doctora en Relacions Internacionals. Coordinadora del Grup d’Estudis Africans (GEA), del Grup d’Estudis Internacionals (GERI) i del Màster Oficial en Relacions Internacionals i Estudis Africans de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).

Entre les seves publicacions, destaquen: Las “buenas intenciones”: intervención humanitaria en África (2014), Más allá de la avaricia y la codicia: historia y política en las guerras africanas (2012) i Camino de arena. Creando redes para la vinculación entre migración y desarrollo en Senegal, (La catarata, 2011), entre altres.

Georges Berghezan

Investigador  del GRIP (Grup de Recerca i Informació sobre Pau i Seguretat)

Després de treballar en el GRIP (Grup de Recerca i Informació sobre Paz i Seguretat) durant la dècada de 1980, Georges Berghezan va tornar a principis de la dècada de 2000. Des de llavors, s’ha concentrat en els molts conflictes de “postguerra freda”, particularment a l’Àfrica subsahariana, i en les eines utilitzades per dur-los a terme. Armes petites i lleugeres, l’ús de les quals i transferències amb prou feines estan començant a regular-se.

Georges Berghezan ha realitzat diversos viatges a Àfrica Central per realitzar o coordinar recerques o organitzar activitats de formació per a la societat civil, en particular a través de la xarxa RAFAL de la qual és coordinador. El tema del tràfic d’armes també està al centre de la seva recerca, especialment aquells que violen els embargaments internacionals. Finalment, continua monitorejant la situació en els Balcans, regió sobre la qual ha publicat diversos informes durant les guerres de l’antiga Iugoslàvia.

Patricia Guerrero

Advocada, exjutgessa, activista feminista i fundadora de La Ciudad de las Mujeres

Patricia Guerrero és advocada penalista especialitzada en Dret Internacional Humanitari, exjutgessa i activista feminista colombiana. Compromesa en la lluita contra la violència de gènere i els Drets Humans, va ser la primera advocada a Colòmbia que va denunciar la violació dins del matrimoni. Com a activista, també ha lluitat per la descriminalització de l’avortament i en 1999, va fundar la Lliga de Dones Desplaçades (LMD), i en 2003 la Ciutat de les Dones.

Carlos Giménez Romero

Director de l’Institut de Drets Humans, Democràcia, Cultura de Pau i No-violència, DEMOSPAZ-UAM)

A més de doctor en filosofia i lletres, Carlos Giménez Romero és catedràtic d’antropologia social a la Universitat Autònoma de Madrid, així com director científic del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de Fundació Social “la Caixa”. Va ser director de l’Institut Universitari de Recerca de Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social (IMEDES) de 2007 a 2015. Les seves línies de recerca giren entorn de la interculturalitat, l’antropologia del conflicte, la convivència i ciutadania local, mediació i desenvolupament.

Josep Mayoral I Antigas

Alcalde de Granollers, president de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i vicepresident de Mayors for Peace

Economista en formació, Josep Mayoral és professor en excedència de l’Escola Municipal de Treball de Granollers, ha sigut regidor de relacions ciutadanes (1987-1992); d’imatge i de comunicació (1999-2003) i d’urbanisme (1987-1992 i 1996-2004).

Fou president del grup socialista en la Diputació de Barcelona (2013-2015). Actualment és vicepresident del comitè de Mayors for Peace des de 2009, membre de la comissió de Relacions Internacionals de la FEMP i membre del consell general de Ciudades y Gobiernos Locales Unidos (CGLU).

Tarja Cronberg

Exparlamentaria finlandesa, especialista en pau, seguretat i desmilitarització

Tarja és llicenciada en tecnologia per a la Universitat de Lund (Suècia) i en administració d’empreses per Copenhagen Business School de Dinamarca. Va dirigir el Consell de Desenvolupament de North Karelia de 1993 a 2001 i l’Institut d’Investigació per a la Pau de Copenhaguen de 2001 a 2003. Fou membre del Consell de Tecnologia del Parlament Danès (1986-1991), del Consell d’Investigació de Noruega que s’ocupa d’informàtica i societat (1984-1992) i també del Grup Assessor de Tecnologies de la Societat de la Informació de la Comissió Europea (ISTAG) de 1999 a 2002. Va presidir el grup COSTA4 (1992-1997).

D’altra banda, la seva vida política ve marcada per ser membre del Parlament finlandès (2003-2007) i ministra de Treball de 2007 a 2009. Va presidir Green League de 2005 a 2009 i va formar part de diferents comitès parlamentaris en afers exteriors, ocupació i seguretat i defensa. Va ser membre del Consell de Competivitat de la UE i del Consell d’ocupació i d’afers socials de la UE (2007-2009).

Karlos Pérez De Armiño

Doctor en ciències polítiques i diplomat en Estudis Europeus

Diplomat en Estudis Europeus, llicenciat en Geografia i Història, Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat del País Basc (UPV). És professor de Relacions Internacionals en la UPV, investigador i consultor de HEGOA, i professor de diversos Màsters sobre cooperació i acció humanitària. Ha estat investigador visitant en el Institute of Development Studies de la Universitat de Sussex i en el Refugee Studies Programme de la Universitat d’Oxford i investigador principal del Grup de Recerca sobre Seguretat Humana, Desenvolupament Humà Local i Cooperació Internacional del Sistema Basc de Recerca del Govern Basc. Ha elaborat conceptes en diferents camps, com l’acció humanitària, la seguretat alimentària i la gestió de desastres. A més, ha planificat i dirigit el diccionari, i ha realitzat les labors d’edició. És autor de diversos llibres i desenes d’articles, i destaca per la seva participació com a director del Diccionari d’Acció Humanitària i Cooperació al Desenvolupament (2001).

Rafael Martínez

Catedràtic de Ciència política

Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa i la Pau i doctorat en Dret Públic. Va guanyar el Premi Nacional de Rercera de la Pau, Seguretat i Defensa del Ministeri de Defensa en 2003.

Ha sigut professor i col·laborador a diverses universitats. També ha sigut Vicerector de la Universitat de Barcelona (2008-2009), director d’estudis de la llicenciatura en ciència política de la UB (1998-2005), director d’estudis de la llicenciatura en dret de la UB (2007-2008) i Secretari del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política (2008).

L’acte també comptarà amb la participació de les següents expertes que moderaran cada una de les taules:

Ana Barrero

Presidenta de l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ)

Ana Barrero és la Presidenta de l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ). Responsable Comunicació i Projectes de la Fundació Cultura de Paz, i membre del seu Consell d’Adreça. Membre del Consell d’Institut Universitari de Democràcia, Drets Humans, Cultura de Paz i Noviolencia (DEMOSPAZ).

Nuria del Viso

Periodista, antropòloga i experta en pau i seguretat (Fuhem)

Periodista, antropòloga i Diploma d’Estudis Avançats D.E.A. en Pau i Seguretat. Va treballar en premsa econòmica i tècnica (Actualidad electrónica i Cinco Días, 1987-1992) abans de reorientar-se cap a el “tercer sector”: voluntària com a professora d’espanyol en l’ensenyament públic a Guyana (1993-1995); a Sudan (1996-1998) va col·laborar amb l’ONG irlandesa GOAL i va coordinar el butlletí de notícies de l’ONU a Sudan; va treballar per al departament de comunicació d’Ayuda en Acción (1999-2002); i des de 2004 treballa a FUHEM (CIP i FUHEM Ecosocial) en qüestions de pau i seguretat i en conflictes socioecològics.

Kristian Herbolzheimer

Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Enginyer tècnic agrícola per la Universitat de Lleida, Herbolzheimer és diplomat en Cultura de Pau per l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (2001) i màster en Construcció Internacional de Pau pel Kroc Institute for International Peace Studies de la Universitat de Notre Dame, als Estats Units (2009). Va ser director de programa de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB durant set anys i, des del 2009, ha dirigit el Programa de Transicions a la Pau de Conciliation Resources, una ONG amb seu a Londres que dóna suport a projectes i iniciatives de pau. Herbolzheimer és analista de processos de pau, expert en la gestió del postconflicte i en el paper de la societat civil en les transicions, específicament les dones. Ha assessorat i donat suport en els processos de pau de Filipines, el País Basc i Colòmbia.



Publicacions Relacionades
 30/10/2018

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!