Publicat en Barcelona
Activistes de la campanya Banca Armada i del Moviment de Solidaritat amb Palestina denuncien en la Junta d’accionistes del BBVA els seus vincles amb empreses armamentistes que produeixen i venen a Israel
Barcelona, 15 de març del 2024. La campanya Banca Armada, integrada per 9 organitzacions de tot l’Estat, i el Moviment de Solidaritat amb Palestina, han participat aquest matí en la Junta d’Accionistes del BBVA en representació de 24 accionistes crítics que prèviament havien delegat el vot. Els quatre activistes han denunciat la vinculació del banc espanyol amb la indústria militar, especialment la seva vinculació amb el genocidi que està duent a terme Israel contra el poble palestí.
Eneko Carrer, intervenint en nom del Moviment de Solidaritat amb Palestina, ha declarat que el BBVA finança nombroses empreses que operen des de, i col·laboren amb, els assentaments il·legals israelians a Cisjordània i Gaza. Ha afegit que el banc espanyol finança empreses d’armes que produeixen i venen a l’Estat d’Israel. “Tot aquest finançament els fa corresponsables i còmplices necessaris no només de la confiscació de terres, destrucció de llars, desplaçament forçós i empresonament de palestins, sinó també del genocidi que actualment està perpetrant el projecte sionista a Gaza.”
Des del 7 d’octubre, l’ofensiva de l’exèrcit israelià a Gaza ha causat la mort de 31.000 palestins, entre ells 12.500 nens, i es calcula que 1,7 milions de persones han estat desplaçades (el 75% de la població a Gaza). Els activistes han assenyalat la responsabilitat del banc amb aquesta crisi humanitària: “L’informe Untenable Investments de ‘Don’t Bank on the Bomb’, publicat el febrer de 2024, mostra com el BBVA va concedir, entre 2021 i 2023, més de mil milions d’euros en préstecs i títols financers a 4 empreses armamentístiques que ara s’estan beneficiant de la guerra contra Gaza.”
Destaca el finançament amb 1.195 milions d’euros a Boeing, empresa responsable de bombes, kits de munició, caces F-15 i helicòpters d’atac Apatxe AH-64, que la Força Aèria israeliana ha utilitzat àmpliament per cometre crims de guerra. També els vincles del BBVA amb General Dynamics (632 milions d’euros), que subministra a Israel munició d’artilleria i bombes; Leonardo (261 milions d’euros), que fabrica els canons navals Oto Melara instal·lats en els vaixells de guerra Sa’ar de l’Armada israeliana; i, finalment, Rolls Royce (57 milions d’euros), fabricador de tancs usats en la Franja de Gaza.
A més, l’informe Don’t Buy Into Occupation publicat el desembre de 2023 demostra que el BBVA, va concedir entre 2020 i 2023 5.360 milions d’euros entre préstecs i títols financers de diferents tipus a almenys 9 empreses implicades en l’expansió d’infraestructures i construcció il·legals en TPO; la destrucció d’habitatges i confiscació de terres; i la vigilància, el control i l’aïllament de les poblacions palestines.
En el seu torn, Magdalena López, representant de la Campanya Banca Armada, ha denunciat la relació financera que manté el BBVA amb empreses fabricadores d’armes nuclears, que fa més de tres anys que estan prohibides pel Tractat per l’Abolició de les Armes Nuclears ratificat avui dia per fins a 70 països, però que encara es continuen produint. El Tractat, a més de prohibir la producció i el comerç d’armes nuclears i els seus components, també prohibeix que s’assisteixi o s’ajudi de qualsevol forma perquè aquesta producció i distribució es produeixi.
De nou, l’informe de “Don’t Bank on the Bomb”, vincula el BBVA a 8 empreses implicades en la producció d’armes nuclears: Airbus, Boeing, General Dynamics, Honeywell International, Jacobs Solutions, Leonardo, Rolls-Royce i Thales. La xifra suma fins a 4.027 milions d’euros a través d’accions, emissió de bons, pagarés, crèdits i préstecs. “En un context com el que vivim, es fa més necessari que mai exigir que bancs com el BBVA deixin de finançar empreses que fabriquen armes nuclears”, ha afegit la membre de la Campanya.
L’activista ha ressaltat el rècord anual de beneficis: BBVA ha guanyat 8.019 milions l’últim any. Ha demanat als presents que dediquin part dels beneficis a promoure el desarmament i la pau. Amb un advertiment: “no ens contestin que ja tenen una política de RSC en matèria de defensa que apliquen amb mà fèrria. Les dades demostren que no apliquen aquesta política o que no serveix per a res.”
La campanya d’incidència empresarial seguirà amb accions coincidint amb la Junta d’Accionistes de CaixaBank i Banc Santander (22 de març) i del Banc Sabadell (10 d’abril).
INTERVENCIONS COMPLETES DE LES ACTIVISTES DE LA CAMPANYA
– Intervenció d’Eneko Calle aquí
– Intervenció de Magdalena López aquí
La campanya Banca Armada està formada actualment per 9 organitzacions que tenen com a objectiu denunciar els vincles dels bancs convencionals amb la indústria de l’armament per a sensibilitzar la societat sobre la relació d’aquestes pràctiques financeres amb la vulneració dels drets humans i els conflictes internacionals.
Per a més informació i entrevistes, podeu contactar amb:
- Maria Vázquez (Centre Delàs d’Estudis per la Pau)
premsa@centredelas.org / 633 561 498 / 93 441 19 47 - Clara Bara Palma (SETEM Catalunya)
comunicacio@setem.org / 623 30 42 77 / 93 441 53 35