Bancs, asseguradores i fons de pensions financen el negoci de la guerra a Espanya
- Un nou informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau publicat en el marc de la campanya Banca Armada, identifica per primera vegada asseguradores i fons de pensions que financen empreses armamentistes.
- El ranking de bancs armats que operen a l’Estat espanyol segueixen liderant-lo BBVA, Santander, ING, Deutsche Bank, Banco Sabadell, Bankia i Caixabank.
Dimecres 23 de setembre de 2020. El total de finançament a la indústria armamentista per part de les entitats financeres que operen a Espanya va assolir la xifra de 11.969 milions d’euros en el període 2014-2019. Els grans bancs armats que operen a Espanya són de nou BBVA, Santander, ING, Deutsche Bank, Banc Sabadell, Bankia i Caixabank.
Destaquen BBVA i Santander, el seu finançament del sector armamentístic suposa el 62% del total de la banca armada espanyola. Si als dos grans bancs armats espanyols afegim l’empresa pública Sociedad de Participaciones Industriales, entre les tres entitats s’arriba al 89% el total.
Cal destacar l’aposta per la indústria d’armes nacional a través de dues empreses de coneguda trajectòria en el sector militar per raons diferents: Indra pel que fa al desenvolupament de productes i serveis tecnològics aplicats a míssils i avions de guerra, entre d’altres productes de control i vigilància fronterera; i Maxam, una important empresa de munició amb una clara relació comercial amb Aràbia Saudita, un dels principals clients d’armes del món que lidera la coalició en la guerra contra el Iemen.
Així ho constata el nou informe publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau en col·laboració amb FETS, publicat en el marc de la campanya Banca Armada, que no només torna a analitzar els bancs armats a Espanya, sinó que per primera vegada investiga també el finançament d’armament per part d’asseguradores i fons de pensions.
Asseguradores i fons de pensions armats
“Després de 14 anys d’investigacions i accions sobre el finançament del sector armamentista, hem considerat necessari analitzar les relacions entre un altre gran pilar del sistema financer, el sector de les assegurances i fons de pensions, i la indústria armamentista. Quines inversions es realitzen amb les grans sumes que acumulem amb les nostres primes o les nostres aportacions a un pla de pensions?”, planteja Eduardo Aragón, membre del Centre Delàs, de la campanya Banca Armada i autor de l’informe.
Entre les asseguradores que operen a Espanya i que més han finançat la producció armamentista es troben Cardiff Assurance, AXA, BBVA Seguros, Santander Seguros, Allianz, MetLife, Intensa SanPaolo Life, AIG, Aegon, Liberty Seguros, March Vida, BanSabadell Seguros i Vida, VidaCaixa, i SegurCaixa Adeslas, Mapfre (a través de Bankia) i Línea Directa. Les 26 “asseguradores armades” que operen a Espanya acumulen, directament o a través dels bancs als quals pertanyen, un total de 29.767 milions d’euros en finançament d’armes.
L’informe també identifica els plans de pensions d’ocupació armats, que estan liderats per quota de mercat per Caixabank, BBVA, Ibercaja, Fonditel, Santander, Bankia, Banc Sabadell, Abanca Vida y Pensiones, Liberbank, Mutua Madrileña, Axa Pensions. Els anteriors més la resta de fons de pensions que financen la indústria armamentística sumen un total de 19 i han finançat empreses d’armes, directament o mitjançant les entitats a les quals pertanyen, per un total de 30.354 milions d’euros.
Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, membre de la campanya i autor de l’informe, destaca que “el resultat és contundent. No només financem les empreses d’armes a través dels nostres comptes corrents, dels nostres dipòsits a termini de la compravenda d’accions i bons, sinó que també estem ajudant de manera determinant a l’expansió del sector armamentista amb la contractació d’assegurances personals (de vida, salut, …), de danys (vehicle, robatori, incendis, …), o de prestació de serveis (d’assistència en viatge, de decessos, …) i amb els plans de pensions“.
Finalment, l’informe apunta que “hi ha opcions ètiques per al sector assegurador, tot i que encara estan limitades a algunes corredories d’assegurances i a nou entitats mutualistes o d’assegurances que compleixen amb els criteris ètics del segell Ethsi”.
Pots consultar i descarregar el resum executiu i l’informe complet aquí.
Totes les dades sobre les entitats financeres que inverteixen i financen la indústria armamentista es poden consultar i descarregar a la nova Base de Dades de la Banca Armada, que està embargada fins el mateix dimecres 23 d’octubre a les 09:00h en aquest enllaç.
Per a més informació i entrevistes:
Maria Vázquez (Centre Delàs d’Estudis per la Pau): premsa@centredelas.org / 93 441 19 47 / 633 561 498
Sobre la campaña Banca Armada:
La campanya està formada actualment per nou organitzacions -Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC, FETS, Fundació Novessendes i la Fundació Finanzas Éticas- que tenen com a objectiu denunciar els vincles de les entitats financeres amb la indústria de l’armament per sensibilitzar la societat sobre la relació d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes i els conflictes internacionals. www.bancaarmada.org