Bancs espanyols i internacionals han finançat amb prop de 280.000 milions de dòlars les principals empreses del complex militar industrial europeu

El BBVA i el Banco Santander continuen liderant el rànquing de les entitats financeres espanyoles que més inverteixen i financen la indústria armamentista, seguits de Caixabank.

Els bancs que financen les empreses d’armes europees principals recullen guanys rècord a les portes del pla de rearmament, al qual ja s’han mostrat disposats a contribuir.

Barcelona, ​​10 d’abril de 2025. El vincle entre empreses d’armes destacades a la fase de rearmament actual a Europa i alguns dels principals bancs del món i de l’Estat espanyol mostra una relació estable de conveniència en què els bancs es converteixen en els socis indispensables per a la producció armamentística de la indústria militar, totalment dependent del finançament per dur a terme la seva activitat. Així ho conclou el nou informe que publica el Centre Delàs d’Estudis per la Pau “El negoci dels bancs al bel·licisme global. Rànquing de la banca armada 2025”.

“En el context actual de rearmament i augment massiu de la despesa militar, podem tenir la certesa que una bona part dels 800.000 milions previstos al pla ‘ReArm’ d’Europa es transformaran en dividends per als accionistes d’empreses d’armes i dels bancs que les financen“, planteja Max Carbonell, investigador del Centre Delàs i coautor de la publicació.

Els beneficis actuals de les empreses d’armes ja reflecteixen la injecció realitzada fins ara de recursos a partides militars a gran part dels països d’Europa. Només les indústries militars analitzades en aquest nou estudi -Indra, Rheinmetall, Airbus, Aernnova, EME, Sapa, Rolls-Royce, General Dynamics, Saab, Dassault, Leonardo, Thales, Safran, Nammo i KNDS- acumulen uns beneficis d’almenys 80.000 milions d’euros des de 2015. I les expectatives de benefici en un futur proper superen amb escreix els guanys obtinguts, tal com reflecteixen els augments exponencials de les cotitzacions de les accions d’algunes de les empreses dels països que més augmenten la despesa militar, com Rheinmetall, Leonardo, o fins i tot l’espanyola Indra.

Alhora, els bancs que financen algunes de les principals empreses d’armes analitzades mostren al compte de resultats guanys rècord, que en el període monitoritzat són de 181.000 milions d’euros. La investigació assenyala que aquests beneficis provenen en part de la seva complicitat amb la indústria militar i que presumiblement tenen l’expectativa d’incrementar també gràcies a la contribució dels seus negocis al sector armamentista, i en destaca les dades següents:

  • Les entitats financeres que s’identifiquen en el rànquing de la banca armada 2025 (elaborat a partir de dades de finançament d’11.738 operacions d’algunes de les principals empreses d’armes del complex militar industrial europeu, incloent-hi les empreses espanyoles més grans), sumen un total de 279.331 milions de dòlars destinats a les empreses d’armes en un període centrat sobretot entre el 2022 i 2024.
  • Els bancs que financen actualment algunes de les principals empreses d’armes espanyoles que formen part del lobby militar industrial espanyol i europeu (Indra, Airbus, Rheinmetall, Leonardo o Saab) són els grans bancs nord-americans, que són accionistes d’algunes d’aquestes empreses. Destaca BlackRock, però també Goldman Sachs, Fidelity Investments, Bank of America, Morgan Stanley, Vanguard o JP Morgan.
  • El BBVA i el Banco Santander segueixen sent amb gran diferència les entitats financeres de la banca privada espanyola que integren en la seva activitat i que compten en els seus beneficis amb la fabricació i el desenvolupament d’armes, seguits de Caixabank. Al rànquing de la banca armada espanyola 2025 apareixen altres bancs més petits com Kutxabank, Banc Sabadell, Caja Rural, Bankinter, Banca March, Ibercaja o Unicaja.
  • La banca pública té un paper de gran rellevància en la militarització europea, amb la utilització d’empreses públiques d’inversió, com la SEPI en el cas espanyol, per tenir presència als consells d’administració de moltes de les indústries amb més facturació en defensa. El BEI té també un paper destacat en el suport a les inversions militars europees, sent això el preludi del que pot passar els propers anys, ja que a més pressupostos militars, més necessitat de finançament de la indústria militar.

Taula: Rànquing de la Banca Armada Espanyola 2025

“La xifra de 9.976 milions de dòlars de finançament de la banca armada espanyola del 2025 només mostra una petita part de les imbricades relacions entre empresaris d’armes, membres dels seus consells d’administració i entitats financeres a Espanya i Europa. És més que probable que, des del complex militar industrial i financer europeu i espanyol, moltes d’aquestes companyies hagin contribuït a la narrativa de portar a Europa al pla de rearmament anunciat per la Comissió Europea. Han de saber que són protagonistes indispensables de fer escenaris de guerra més probables a Europa”, apunta Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i coautor de l’informe.

Des de la campanya Banca Armada, de la qual és una entitat impulsora el Centre Delas, s’ha intervingut durant aquest darrer mes a les juntes d’accionistes dels principals bancs de la banca armada espanyola per denunciar el que recull aquest informe. Al març activistes de la campanya van intervenir a les Juntes d’accionistes del BBVA i el Banc Sabadell, el 4 d’abril passat a la del Banco Santander i aquest divendres 11 d’abril ho faran a la de CaixaBank.

Descarrega el resum executiu i l’informe complet del Centre Delàs “El negoci dels bancs al bel·licisme global. Rànquing de la banca armada 2025” aquí.

Per a més informació i entrevistes:

Maria Vázquez: premsa@centredelas.org / 633561498 / 934411947



Compartir
Publicacions Relacionades