Publicat en Barcelona
La campanya “Descarbonitzar És Desmilitaritzar” es presenta amb una roda de premsa per demanar transparència i reducció de les emissions del sector militar
El pròxim 13 de juny, a les 11:00h, es presenta a la seu de LaFede.cat la campanya ‘Descarbonitzar És Desmilitaritzar’, una iniciativa del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Ecologistas en Acción i Extinction Rebellion Barcelona que vol posar llum a les interconnexions entre la crisi climàtica i el militarisme, amb especial èmfasi en les emissions de GEH del sector militar.
De fa temps la comunitat científica insisteix en la necessitat de reduir les emissions de GEH per tal d’evitar un augment encara major i més catastròfic de la temperatura mitjana de la Terra. Les emissions de GEH del sector militar són en aquest sentit molt rellevants: tot i que no hi ha un registre rigorós d’aquestes emissions de les forces armades i la informació de la indústria militar és, en general, deficient i incompleta, s’estima que les emissions de GEH del sector militar (forces armades i indústria militar), representen el 5,5% de les emissions mundials, similars a les emissions de l’aviació comercial.
No obstant això, les diferents Conferències de les Parts sobre el canvi climàtic (COP) no han estat capaces d’incloure l’àmbit militar en l’obligatorietat de reducció d’emissions GEH. La informació sobre (i la reducció de) les emissions de GEH militars van quedar exemptes de l’acord de Kyoto (1997), i són voluntàries segons l’acord de Paris (2015). Sens dubte, un tracte de privilegi respecte la resta de sectors.
A l’Estat espanyol es desconeixen també les emissions de les Forces Armades i la informació de la indústria militar sòl ser molt incompleta o inexistent.
És per això que neix aquesta campanya que, a través del seu manifest, signat per una trentena d’entitats, exigeix al Govern espanyol que informi de les emissions GEH de les Forces Armades, obligui a la indústria de defensa espanyola a fer-es públiques i treballi dins dels organismes internacionals competents per aconseguir transparència i compromisos de reducció per part del sector militar.
Per oferir una valoració d’aquestes qüestions comptarem amb les veus d’activistes i analistes de l’àmbit de la pau, l’ecologisme i el feminisme:
- Carol Pérez Bendadda (Ecologistas en Acción
- Teresa de Fortuny (Centre Delàs d’Estudis per la Pau)
- Vicky Moreno (Dones x Dones)
- Tom Johnson (Extinction and Rebellion Barcelona)
Dia i hora: Dijous 13 de juny de 2024 a les 11:00 hores Lloc: LaFede, Espai Arcadi Oliveres (c/ Tàpies, 1-3, 08001 Barcelona) Confirmació d’assistència i més informació: Maria Vázquez / 633 561 498 / 934 411 947 / premsa@centredelas.org Organitzen: Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Ecologistas en Acción i Extinction Rebellion Barcelona |