Publicat en València
“La Guerra Comença Aquí”: Escif i el Centre Delàs denuncien el negoci de la guerra amb un mural en València
Nota de Premsa · Mural Pacifista en Avinguda Campanar, València
València, 1 de març de 2022. Amb aquesta intervenció fruit d’una col·laboració amb el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’artista urbà Escif posa el focus en el component econòmic que hi ha darrere de totes les guerres: la indústria militar té molt a guanyar en un clima de conflictivitat i violència armada, i compta a més amb el suport de governs i entitats financeres. Els primers, dediquen grans partides pressupostàries any rere any a adquirir armaments i autoritzen transferències d’armes a altres països. La gran majoria dels bancs, per part seua, financen de diverses maneres la producció d’armament.
“Aquesta és una de les lectures que es pot fer d’aquest mural: sempre hi ha qui es lucra de conflictes com el que estem veient a Ucraïna”, apunta l’artista valencià.
Com a exemple d’açò, des de l’entitat pacifista assenyalen com “l’última setmana, des de que va començar la invasió russa a Ucraïna, hem vist pujar la cotització en borsa de les grans empreses d’armament, localitzades quasi íntegrament en països del Nord”.
El mural, que s’ha pintat durant els últims 3 dies de febrer prop de l’antic hospital de la Fe de València, té com a figura central un enorme núvol de fum com el que podria generar un bombardeig en un context bèl·lic, i en els seus marges es pot llegir la frase “LA GUERRA COMIENZA AQUÍ”. Als peus de la peça, alimentant aquesta fumera, trobem un bitllet en flames que, segons apunten els responsables del mural, pot també interpel·lar a nivell individual, perquè com venen demostrant investigacions de molts anys del Centre Delàs, el finançament d’exèrcits i armaments cada vegada més sofisticats requereix dels impostos que paguen els contribuents i dels comptes bancaris.
“La via militar, continuar gastant en armes i alimentant la carrera armamentista entre països, només pot tindre com a resultat la guerra, mai la pau. Per molt que se’ns repetisca el contrari”, conclou Jordi Calvo, coordinador de l’entitat pacifista.
Actiu en l’escena de l’art valencià des de finals dels 90, Escif és un artista reconegut internacionalment amb intervencions en els últims anys en centres d’art com el museu Power Station de Xangai (la Xina, 2016), l’IVAM i el CCCC (València, 2017 i 2020), el Palau de Tòquio (Paris, 2018), i participació en esdeveniments com la Biennal de l’Art Africà Contemporani (Dakar, 2014), OFF Manifesta X (Sant Petersburg 2014), en el projecte “Dismaland” organitzat per Banksy en Weston-super-Mare (Anglaterra, 2015) o la Biennal de Lió (França, 2019). També va rebre atenció i elogis per la Falla de l’Ajuntament de 2020, que es va convertir en símbol de la lluita contra la pandèmia.
Per a més informació i entrevistes:
Maria Vázquez (Centre Delàs d’Estudis per la Pau): mvazquez@centredelas.org / 633561498 / 934411947