Publicat en Barcelona
Les exportacions d’armes espanyoles van tornar a augmentar el 2019, convertint-se en el 3r any de la història en què més armes ‘made in Spain’ es van vendre
- El govern espanyol segueix impulsant i promovent les exportacions d’armes espanyoles, l’any 2019 les sisenes més exportades del món.
- El 60% de les vendes de munició autoritzades en 2019 (171 milions d’euros) tenen com a destí Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Oman. Exportacions que en el cas d’Aràbia Saudita i els Emirats, implicats en la guerra al Iemen, podrien vulnerar la legislació actual de comerç d’armes.
Barcelona, 18 de juny de 2020. El govern espanyol ha seguit impulsant i promovent la venda d’armes també el 2019. Així ho demostra el nou informe que publica avui el Centre Delàs d’Estudis per la Pau que analitza les exportacions de material de defensa, la quantia, el material exportat i el seu principal destí; així com la política de govern en aquesta matèria durant els anys 2018 i 2019.
Tot i que les vendes d’armament el 2018 van baixar un 14,4% respecte a l’any anterior, el 2019 s’han incrementat un 8,7% respecte a 2018. El 2019 s’ha exportat armament i material militar per un valor de 4.042 milions d’euros, i el 2018 per valor de 3.720 milions. L’anàlisi destaca que en la dècada 2010-2019 les exportacions s’han incrementat un 295,4%. El ritme de creixement de les exportacions espanyoles és extraordinàriament superior a el ritme de creixement mundial, que en el mateix període va ser del 5,5%.
És destacable l’augment de les autoritzacions d’exportacions d’armament i material de doble ús, que el 2018 van assolir els 11.404 milions d’euros i el 2019 els 10.000 milions. “En els tres últims anys la diferència entre l’armament autoritzat i l’exportat és considerable, per tant, cal esperar que el volum d’exportacions d’armes espanyoles seguirà sent amb tota probabilitat molt elevat durant els propers anys”, pronostica Tica Font, investigadora de el Centre Delàs i coautora de l’informe.
En el conjunt dels últims anys les dues categories de material de defensa espanyol més venudes continuen sent les aeronaus militars i els vaixells de guerra. El tercer producte més exportat són les municions, que el 2018 i 2019 van arribar a un valor total de 330,2 milions d’euros. “En termes humanitaris és molt mala notícia, les municions són les responsables de les morts d’innombrables persones en països en situació de conflicte”, destaca Edgard Vega, investigador de el Centre Delàs i també autor de l’informe.
El destí de les armes espanyoles
Les exportacions espanyoles tenen, com és habitual, a la UE i OTAN com a mercat principal. No obstant, destaquen també les exportacions cap a països amb alts nivells de creixement econòmic com els asiàtics, el volum dels quals representa el 2019 el 27,3% del total de les exportacions, per valor de 1.103 milions d’euros. Eduardo Melero, investigador del Centre Delàs i coautor de la publicació apunta que “el rearmament dels països asiàtics no només és pel fet que els governs disposen de pressupostos més elevats. La por a l’hegemonia Xina està impulsant les compres d’armes a la regió i Espanya pot estar col·laborant a una remilitarització que porti a futurs conflictes”.
D’altra banda, són especialment alarmants les vendes de munició a l’Aràbia Saudita que van ascendir el 2018 i el 2019 a 97,5 milions d’euros; a Oman 17,8 milions d’euros; a Egipte 10,5 milions d’euros i a Emirats Àrabs Units 12 milions d’euros. Tant Aràbia Saudita com Emirats Àrabs Units estan implicats en la guerra contra el Iemen, on s’han documentat múltiples atacs indiscriminats contra la població civil. Aquestes exportacions podrien arribar a considerar-se il·legals segons la legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes.
Tot i que la venda d’armes a l’Aràbia Saudita ha disminuït el 2019 respecte a altres anys, és destacable l’autorització de vendes d’armes per 392,7 milions d’€ al país que lidera la coalició en la guerra contra el Iemen, dels quals 76,2 són de munició i 1,2 de bombes. A més, atenent a la dècada 2010-2019, els principals països de l’Orient Mitjà compradors d’armes espanyoles han estat Aràbia Saudita (per valor de 1.943 milions d’euros), Emirats Àrabs Units (per valor de 996 milions) i Egipte (per valor de 716 milions d’euros).
“El fet que segueixin arribant armes i explosius espanyols a països que estan immersos en un conflicte armat intern o que intervenen en conflictes armats d’un altre país, o que segueixi arribant armament espanyol a països que vulneren sistemàticament els drets humans, prova la poca rigorositat de l’aplicació de la legislació en matèria de control d’exportacions de material de defensa que és d’obligat compliment”, denuncia Tica Font.L’informe alerta que, per les característiques del material que s’exporta, és necessària una major transparència per part del Govern espanyol, més informació sobre el material específic que s’ha exportat, així com sotmetre-ho a debat al Congrés dels Diputats, abans de la seva autorització. “Al mateix temps instem al Govern espanyol a eliminar de la llei de secrets oficials, les exportacions de material militar i de doble ús; això facilitaria el control polític de les exportacions d’armes espanyoles per part del Congrés dels Diputats i de les organitzacions de la societat civil”.
Pots consultar i descarregar el resum executiu i l’informe complet en castellà aquí.
Per a més informació i entrevistes:
Maria Vazquez (premsa@centredelas.org / 934411947 / 633561498)