14/01/2025

Publicat en Barcelona

L’organització Nihon Hidankyo, Premi Nobel de la Pau 2024, formada per supervivents als bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki, visita Espanya per exigir l’eliminació de les armes nuclears

La visita coincideix amb el 80è aniversari del bombardeig atòmic en el moment de més risc nuclear des de la Segona Guerra Mundial.

Shigemitsu Tanaka, supervivent de Nagasaki que va rebre el desembre passat a Oslo el Nobel de la Pau en representació de Nihon Hidankyo, i Yayoi Tsuchida, Secretària General Adjunta de Gensuikyo (Consell Japonès contra les Bombes Atòmiques i d’Hidrogen), juntament amb altres representants d’organitzacions japoneses pel desarmament nuclear visitaran Madrid (16 i 17 de gener), Saragossa (18 i 19) i Barcelona (20 i 21) per conscienciar sobre la urgència d’eliminar les armes nuclears.

La Alianza por el Desarme Nuclear reclama que el Govern espanyol s’adhereixi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN).
  La delegació japonesa encapçalada per Shigemitsu Tanaka, hibakusha de Nagasaki i copresident de l’organització guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2024, Nihon Hidankyo, visita Espanya en el seu primer acte internacional aquest 2025, any en què es commemorarà el 80è aniversari dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki. Del 16 al 21 de gener participaran en diferents actes públics a les ciutats de Madrid, Saragossa i Barcelona, ​​mantindran trobades amb estudiants i seran rebuts per autoritats de diferents àmbits.

La visita, promoguda per Gensuikyo i la Alianza por el Desarme Nuclear, té lloc en un context de tensions creixents entre potències nuclearment armades i pretén, precisament, denunciar la greu amenaça que suposa l’existència i ús d’aquest armament, defensant-ne l’eradicació total a a través del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) en el moment en què es compleixen quatre anys des de la seva entrada en vigor i a les portes de les Tercera Reunió d’Estats Part, prevista a principis de març a Nova York.

MADRID – 16 i 17 de gener

DIJOUS 16

10.15 h. Trobada amb mitjans de comunicació i roda de premsa. Colegio Lourdes FUHEM (C/ de San Roberto, 8)

17:00 h. CONGRÉS DE LOS DIPUTATS. Sala Ernest Lluch. «Trabajando hacia un mundo libre de armas nucleares». Amb Shigemitsu Tanaka (Nihon Hidankyo), Yayoi Tsuchida (Gensuikyo), Toshiaki Ishikawa (Zenroren), Carlos Umaña (IPPNW), Enrique Santiago (SUMAR), Vicente Montavez (PSOE), Zoraida Hijosa (Dra. Gral. de Atención a Víctimas y Promoción de Memoria Democrática)

DIVENDRES 17

11:30 h. ATENEO DE MADRID.«Construir un mundo libre de la amenaza nuclear» Los Desayunos del ATENEO. Amb Shigemitsu Tanaka (Nihon Hidankyo), Carlos Umaña (IPPNW) i Pablo Bustinduy (Ministro de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 20:30)

17:30 h. FUNDACIÓN PABLO VI. «Encuentro con Nihon Hidankyo»

Saragossa – 18 de gener

19:00. h. PARANINFO DE LA UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA. «Parar las guerras. Encuentro con Nihon Hidankyo».

Barcelona – 20 i 21 de gener

DIMARTS 21  

11:00. AJUNTAMENT DE BARCELONA. «Barcelona, ciutat de pau: ceremònia de reconeixement als hibakusha». Amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. (A les 10:00 hores els representants de Nihon Hidankyo atendran els mitjans)

14:00 h. PALAU DE LA GENERALITAT. Recepció amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch.

15:00 h. PARLAMENT DE CATALUNYA. Recepció amb la Mesa del Parlament i Comissió d’Exteriors.
L’agenda completa d’aquesta visita està disponible en aquest enllaç.
Els participants estaran disponibles per atendre mitjans de comunicació 20 minuts abans de cada esdeveniment.
Organitza: Alianza por el Desarme Nuclear
Per a més informació i entrevistes: Maribel Hernández (maribel@desarmenuclear.org / 686160028) Maria Vázquez (premsa@centredelas.org / 633561498 / 934411947)
Sobre la Alianza por el Desarme Nuclear

La Alianza por el Desarme Nuclear és una plataforma nascuda amb la finalitat d’unir entitats i organitzacions socials espanyoles per treballar de manera conjunta amb l’objectiu d’aconseguir l’adhesió d’Espanya al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i de sensibilitzar la població espanyola sobre les conseqüències humanitàries i mediambientals d’aquest tipus d’armament. Actualment, un total de 63 organitzacions s’han unit a aquesta xarxa, que compta amb el suport de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), guardonada el 2017 amb el Premi Nobel de la Pau pel seu treball per la consecució del TPAN.


Compartir
Publicacions Relacionades