Roda de Premsa “Produït a Europa, bombardejat al Iemen. Com el Tribunal Penal Internacional podria abordar la responsabilitat dels exportadors d’armes i els actors governamentals”
Al Iemen, totes les parts en el conflicte armat són responsables de la comissió de violacions greus del dret humanitari internacional, algunes de les quals poden suposar crims de guerra. Tot i això, la majoria dels atacs indiscriminats i desproporcionats a cases de civils, mercats, hospitals i escoles són a càrrec de la coalició militar (la “Coalició”) dirigida per Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units – dos dels majors clients de la indústria armamentística europea.
Les exportacions d’armes als membres de la Coalició són un exemple flagrant d’incompliment de les lleis nacionals i internacionals de control d’exportació d’armes. Malgrat moltes violacions documentades del dret humanitari internacional al Iemen, països com Alemanya, França, Itàlia, Espanya i el Regne Unit continuen exportant armes, components i recanvis, a més de proporcionar serveis de manteniment, formació i suport a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units.
Els autors directes de possibles crims de guerra comesos al Iemen (funcionaris de la coalició i personal militar) podrien no ser perseguits a la Cort Penal Internacional (ICC) en aquest moment. Tanmateix, els seus proveïdors (corporacions d’armes i funcionaris estatals a Europa) poden assumir responsabilitats penals.
En quines circumstàncies poden els empresaris ser responsables sota el dret penal internacional (ICL) quan s’utilitzen armes exportades per a delictes de guerra? Com es pot fer assumir les responsabilitats als funcionaris governamentals del seu paper en els conflictes armats? La Cort Penal Internacional és un fòrum per combatre la responsabilitat penal individual de les exportacions d’armes en virtut de l’Estatut de Roma?
Per discutir aquestes preguntes, el European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), Mwatana for Human Rights pels drets humans del Iemen, Amnesty International (Alemanya), the Campaign Against Arms Trade (Regne Unit), Rete Disarmo (Itàlia) i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, estaran en roda de premsa a La Haia el pròxim dijous 12 de desembre a les 10:00 hores.
Radhya Almutawakel, Mwatana for Human Rights , Mwatana (Iemen)
Linde Bryk, European Center for Constitutional and Human Rights, ECCHR (Alemanya)
Jordi Calvo Rufanges, Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs (Espanya)
Sam Perlo-Freemann, Campaign Against Arms Trade (Regne Unit)
Francesco Vignarca, Rete Italiana per il Disarmo (Itàlia)
Patrick Wilcken, Amnesty International (Secretariat International)
Moderat per: Miriam Saage-Maaß, ECCHR
Dia i hora: dijous 12 de desembre de 2019 a les 10:00 hores
Lloc: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag (La Haia)
Podeu seguir la roda de premsa en directe via Twitter @ECCHRBerlin.