Publicat en Barcelona
Santander i BBVA són els bancs espanyols que més han finançat els fabricants de les armes utilitzades per cometre el genocidi a Gaza
Un nou informe que publica el Centre Delàs d’Estudis per la Pau posa el focus en el negoci dels bancs i les empreses d’armes que s’estan lucrant de l’ofensiva israeliana sobre Gaza. El suport del Banco Santander, BBVA i CaixaBank, però també d’altres bancs estatals com Ibercaja, Banco Caminos o Banca March, juntament amb altres institucions financeres espanyoles i internacionals, s’ha produït abans, durant i després del 7 d’octubre i “constitueix una contribució necessària per a la perpetuació de la situació de violència, vulneracions de drets humans i el genocidi a Gaza”.
Barcelona, 2 d’octubre de 2024. Al nou informe “La Banca Armada i la seva coresponsabilitat en el genocidi a Gaza. El finançament de les empreses que fabriquen les armes usades a les matances contra la població palestina” s’estableixen i documenten les connexions que hi ha entre les exportacions d’armes de diferents estats a Israel aquests darrers 10 anys, les empreses d’armes que les produeixen i els bancs que les financen. La investigació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau es refereix a aquestes entitats financeres com ‘Banca Armada’ i identifica els seus vincles amb el genocidi a Gaza, apel·lant a la responsabilitat que emana de la injecció de recursos econòmics de les entitats financeres a empreses que venen armes que són utilitzades per l’exèrcit israelià a Gaza i la resta de territoris palestins. “Amb aquestes armes, Israel estaria cometent crims contra la humanitat de forma sistemàtica, arribant a constituir un crim de genocidi, segons apunten veus expertes i investiga el Tribunal Penal Internacional”, apunta l’investigador del Centre Delàs i coautor de la publicació, Eduardo Aragón. Per això, a l’informe es documenten així mateix una sèrie de casos d’ús recent a Gaza d’armes i municions concretes, el nombre de víctimes que han causat i les empreses que les han fabricat i transferit a l’exèrcit d’Israel. La majoria dels casos estudiats corresponen al període que va des del 7 d’octubre del 2023 fins a l’actualitat, si bé s’han inclòs alguns casos previs atesa la seva rellevància, per exemple, perquè són subjectes d’investigacions per crims de guerra.
“Amb aquesta investigació pretenem posar nom als corresponsables de la major massacre perpetrada en els últims temps, el genocidi del poble palestí a Gaza. L’exèrcit d’Israel no podria dur a terme actes com aquests sense armament, i bona part de les armes que rep –moltes d’elles aquest darrer any– són fabricades per empreses finançades per bancs espanyols i internacionals”, apunta Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i coautor de l’informe.
L’informe identifica 15 empreses d’armament que proveeixen d’armes i municions a Israel: BAE Systems, Boeing, Day & Zimmerman, Elbit Systems, General Dynamics, Israel Aerospace Industries, Leonardo, Lockheed Martin, Nammo, Navantia, Oshkosh Corp, Rafael Advanced Defense Systems, Rheinmetall, Rolls-Royce i RTX Corp (anteriorment Raytheon Technologies). I, després d’analitzar un total de 3.606 operacions financeres efectuades els darrers anys (classificables en línies de crèdit, préstecs corporatius, subscripció de bons i compra d’accions) i que s’han produït entre les empreses i entitats financeres esmentades a nivell internacional i de l’Estat espanyol, identifica fins a 12 entitats financeres espanyoles que han finançat aquestes empreses armamentistes.
Entre les entitats financeres analitzades, Santander i BBVA són els bancs que han finançat més els fabricants de les armes que utilitza l’exèrcit d’Israel per cometre el genocidi a Gaza, amb més de 2.442 i 1.500 milions de dòlars, respectivament. CaixaBank, amb un volum de finançament inferior (110 milions de $), també es troba en aquest rànquing, seguit d’altres bancs estatals com Ibercaja, Banco Caminos o Banca March, que han finançat set d’aquestes empreses: Boeing, Day & Zimmermann, General Dynamics, Oshkosh Corp, Leonardo, Rheinmetall i MTU Friedrichshafen.
Entre els casos analitzats, la investigació destaca els següents pel volum de finançament i la gravetat del dany causat a la població civil per l’ armament utilitzat en els casos documentats:
- El BBVA ha finançat amb 1.300 milions, Santander amb 1.200 milions i Caixabank amb 110 milions, a les empreses que han exportat bombes guiades tipus GBU utilitzades per l’exèrcit israelià (fabricades per Boeing i General Dynamics) a les massacres a Jabalia el 9 o el 31 d’octubre, on els bombardejos van destruir dos edificis durant el primer atac, i 20 durant el segon, i van assassinar almenys 42 civils un i 56 l’altre, a més d’ocasionar desenes de ferits.
- La producció i el manteniment dels avions F-15 i F-35 que han estat exportats a Israel aquests últims anys ha estat finançada pel Santander (1.218 M$, Boeing, F-15; 198 M$, Leonardo, F-35), el BBVA (933 M$, Boeing, F-15; 198 M$, Leonardo, F-35) i CaixaBank (110 M$, Boeing, F-15). Aquests avions han estat àmpliament utilitzats en la campanya de bombardejos sobre Gaza, Líban i el Iemen, llançant entre altres míssils amb sistema de guiatge JDAM i causant un nombre indeterminat de baixes. L’atac al port de Hodeidah, a Iemen, reportat el juliol del 2024 va causar diversos morts i almenys 80 ferits.
- Rheinmetall, l’empresa fabricant i exportadora a Israel dels M109-52 Howitzer, obusos de 155 mm que es van utilitzar l’octubre de 2023 (per exemple, en atacs al Port de Gaza i sobre hotels propers, així com també sobre el Líban), ha estat finançada per entitats espanyoles com Banco Santander (1,8 M$), BBVA (16,89 M$), EDM Group (8,82 M$), Ibercaja (2,53 M$), Banc Camins (0,25 M$), Dux Inversors (0,17 M$), Renda 4 banc (0,56 M$) i GVC Gaesco Group (0,41 M$). Rheinmetall també produeix la munició de tanc Rh-120 que ha estat utilitzada de forma indiscriminada contra la població palestina i infraestructures civils crítiques, incloses instal·lacions mèdiques, combois d’ajuda i refugis civils a Gaza, així com contra periodistes.
- El BBVA i el Banc Santander han finançat les empreses productores de munició de gran calibre utilitzada per l’exèrcit israelià, com els projectils de 155 mm M107 i els M795 de General Dynamics i els M830A1 de Day & Zimmermann, que van ser disparats al gener des de tancs israelians, matant una nena de sis anys i els familiars i metges que van intentar rescatar-la. General Dynamics ha estat finançada pel BBVA amb 345 milions de dòlars i Day & Zimmerman pel Santander amb 58 milions de dòlars. “Tenint en compte que la majoria de la població espanyola se solidaritza amb la lluita del poble palestí i s’oposa fermament al genocidi a Gaza, els bancs que amb els seus diners i els dels seus clients donen suport al complex militar-industrial israelià han d’assumir-ne la part de responsabilitat i cancel·lar totes les operacions que puguin estar relacionades amb els crims de guerra comesos per l’exèrcit israelià”, declara Max Carbonell, també investigador del Centre Delàs i coautor de la publicació.
L’informe “La Banca Armada i la seva coresponsabilitat en el genocidi a Gaza. El finançament de les empreses que fabriquen les armes usades a les matances contra la població palestina” es presentarà públicament a Barcelona el mateix dimecres 2 d’octubre en un acte coorganitzat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la campanya Banca Armada i la llibreria cooperativa La Ciutat Invisible. L’acte tindrà lloc a La Ciutat Invisible (c/ Riera d’Escuder, 38, nau 2 08028 Sants, Barcelona) a les 18.30h i acollirà també la presentació del llibre ‘¿Quién arma a Israel? ¿Quién financia el genocidio?’, de l’investigador del Centre Delàs i analista en conflictes armats, Alejandro Pozo, que participarà al col·loqui amb la membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel i la campanya estatal ‘Fi al Comerç d’Armes amb Israel’, Alys Samson Estapé, i l’investigador del Centre Delàs i coautor de l’informe, Max Carbonell.