Informe 55: “Transnacionals, bel·licisme i emergència climàtica”
En aquest treball, abordem de manera concreta com s’està desenvolupant l’actual “guerra” del Nord Global enriquit contra el Sud Global empobrit, i com la crisi ambiental comporta inseguretat humana que, en molts casos, pot acabar jugant un paper multiplicador en l’agreujament de tensions i l’esclat de conflictes armats que afecten moltes poblacions en molts indrets del planeta. Les autores aborden també en aquesta publicació les estretes relacions entre les xarxes de poder (grans corporacions transnacionals) i el complex industrial militar de les que són alhora còmplices com a accionistes per continuar el seu destructiu creixement econòmic.
L’informe també analitza com les forces armades són un factor determinant de les emissions GEH donat que els exèrcits, a través de missions, intervencions o guerres, són uns grans emissors de CO2e, com també ho és el desenvolupament d’armes consumidores de minerals estratègics. I ofereix una anàlisi dels documents de seguretat i defensa de la Cimera de l’OTAN de Madrid 2022, dels de la UE i d’Espanya, on es justifica que la seguretat energètica és un factor que cal defensar militarment davant d’atacs híbrids. El treball conclou resumint els elements clau de l’estudi, oferint recomanacions i observant que davant la greu situació per a la supervivència humana, el prioritari és preservar la vida de la natura de la qual formen part els humans, racionalitzant el consum per impedir la sobreexplotació dels recursos del planeta i abandonant el militarisme per destinar la despesa militar a desenvolupament social.
Autors: Xavier Bohigas, Pere Brunet, Teresa de Fortuny, Anna Montull Garcia i Pere Ortega
Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà i en anglès, i l’informe complet en català, en castellà i en anglès aquí.