Informe del Transnational Institute, Stop Wapenhandel i Tipping Point, amb la col·laboració de l’IPB i el Centre Delàs: “Els danys col·laterals del clima. Com la despesa militar accelera el col·lapse climàtic”
Mentre autoritats de tot el món es reuneixen a la cimera anual pel clima (COP27) a Egipte, és poc probable que la despesa militar figuri a l’agenda oficial. No obstant això, com demostra aquest informe, la despesa militar i la venda d’armes tenen un impacte profund i durador en la capacitat d’abordar la crisi climàtica, i per descomptat en la possibilitat de fer-ho d’una manera que promogui la justícia. Cada dòlar destinat a la despesa militar no només augmenta les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH), sinó que també desvia els recursos financers, les habilitats i l’atenció de l’abordatge d’una de les amenaces existencials més grans que la humanitat ha afrontat mai. A més, l’augment constant d’armes arreu del món també està afegint llenya al foc climàtic, alimentant la violència i els conflictes i agreujant el sofriment de les comunitats més vulnerables davant el col·lapse climàtic.
La despesa militar i les emissions de GEH també estan experimentant un increment pronunciat. La despesa militar mundial ha anat en augment des de finals dels anys noranta: s’ha incrementat des del 2014 i va assolir un rècord de 2 bilions de dòlars el 2021. No obstant això, els països responsables de les grans despeses militars no són capaços de trobar ni una fracció d’aquests recursos o el compromís per combatre a l’escalfament global.
Autors: Mark Akkerman, Deborah Burton, Nick Buxton, Ho-Chih Lin i Muhammed Al-Kashef
Editora: Deborah Eade
Informe publicat pel Transnational Institute amb Stop Wapenhandel, Tipping Point North South, International Peace Bureau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau
Llegeix i descarrega el resum executiu en català, en castellà, en anglès, en àrab i en holandès; i l’informe complet en anglès.