Informe 36: Gènere i polítiques de la inseguretat. Una mirada feminista als impactes de la militarització d’Occident

Informe 36: Gènere i polítiques de la inseguretat. Una mirada feminista als impactes de la militarització d’Occident

L’auge de l’extrema dreta populista, que ja governa sola o en coalició als Estats Units i a deu països europeus, augura un període fosc per a les llibertats, sobretot per als drets de les dones i les persones LGTBI.

Les polítiques contràries als drets de les persones s’aferren a la idea del retorn a la seguretat nacional, centrada en la protecció de l’Estat per mitjans militars. Aquest retorn a un passat d’ordre i de seguretat es basa en la família patriarcal, l’enclaustrament de les dones a l’espai privat i la invisibilització de les sexualitats dissidents 

Com a conseqüència, el militarisme creix, augmenta la despesa militar i els països despleguen tècniques de control i de vigilància massiva que s’infiltren en el dia a dia de les persones i condicionen com es relacionen. Això també comporta que els estats desviïn més recursos econòmics de partides socials, ampliant la bretxa entre rics i pobres. 

Aquest informe recull les aportacions dels Estudis Feministes en el camp de la seguretat per determinar els impactes materials de la securitització d’Occident. Uns impactes que es tradueixen en inseguretat econòmica i comunitària; persecució de la migració i discriminació de minories ètniques; inseguretat personal i física, agreujada pels estereotips que alimenten les violències de gènere i la impunitat; i inseguretat en l’accés de la salut, sobretot sexual i reproductiva.

Autora: Nora Miralles

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà, en anglès i en català, i l’informe complet en castellà, en anglès i en català.


 22/01/2019


Linia de recerca : ,
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!